2021-08-16
週末到訪風景怡人嘅愉景灣⛪️,決定要拜訪一下好多人推薦、大名鼎鼎嘅ZAKS。ZAKS係愉景灣最大嘅餐廳😝,有成5000尺咁大,分咗上下兩層,戶內戶外。當日特意挑選左張最近海邊嘅枱,入夜之後望住醉人沙灘同埋海景,加上枱上嘅小蠟燭,氣氛都幾浪漫😳。而ZAKS主打fusion菜,包含多國菜系、照顧哂唔同人嘅口味👍🏻今次我地點左一個店家推薦嘅combo set,個set包括左Caesar salad🥗 、椒鹽魷魚🦑、白酒大蜆扁意粉🍝、ZAKS嘅招牌特色pizza🍕,同埋兩杯飲品🥂。喺逐一點評之前,不得不讚ZAKS嘅每樣食物嘅分量都好多🥰,以正常食量嚟講,呢一個combo set應該可以夠3個人食飽🤣-$599 combo set B-Caesar salad🥗 -ZAKS嘅Caesar salad同平時食開嘅無太大分別,主要係romaine lettuce🥬 、焗麵包粒🍞、磨碎左嘅Parmesan cheese🧀,最後加上經典嘅caesar dressing。入口都係經典嘅味道,比較特別嘅係,呢度嘅焗麵包粒係比較硬同埋比較大粒,每次食都要分開幾啖先咬完一粒cruton😗椒鹽魷魚(salt & p
$599 combo set B
Caesar salad🥗
椒鹽魷魚(salt & pepper calamari)
首先,分量好多🥰!由於魷魚係新鮮炸起,上枱嗰陣食嘅第一啖都感受到當中嘅熱力😚,咬入口就感受到佢嘅脆漿好薄,一下清脆嘅口感,隨即感受到新鮮魷魚🦑嘅軟糯,配上店家提供嘅泰式辣醬同埋他他醬,完全感受到豐富嘅滋味☺️!作為starter,呢度菜做得特別好嘅地方在於佢嘅炸漿夠薄👍🏻,而且配上檸檬,加入一啲酸味👍🏻,即使食炸嘢都唔會覺得好油膩,亦都非常下酒,適合一路飲🥂一路食,談笑風生😚。
白酒大蜆扁意粉🍝
雖然佢叫白酒大蜆扁意粉🍝,但係佢主要係用Pepperoncino sauce,即係以蒜片🧄、橄欖油仲有辣椒🌶作為嘅基底醬汁。所以入口之際,率先感受到嘅係蒜頭嘅香味,其後係橄欖油香同埋舌頭上微微嘅焦灼感🥵。店家選用扁意粉,令佢更加掛味,吸收到濃郁嘅蒜香🧄,同埋淡淡蜆嘅鮮味。蜆肉新鮮彈牙,無沙,雖然稱唔上大蜆,但係分量都有20隻左右,已經收貨👍🏻。整體嚟講味道豐富,唔錯🥳
ZAKS House Special Pizza🍕
成餐飯雖然慢慢食,但其實食到Pizza已經飽左八成,所以真係食唔哂🥺。ZAKS嘅招牌Pizza嘅配料有sausage、ham、pepperoni、青椒🫑、洋蔥🧅、菠蘿🍍,都算係一種幾經典同豐富嘅配搭。上菜個陣熱辣辣🤩,一拎上手就已經感受到Pizza嘅皮好脆🤩,急不及待想放入口試下咩味。而咬落去個際,就感受到豐富嘅芝士🧀帶嚟嘅口感,而佢嘅外皮十分香脆,會令人想一直咬落去🤣。醬料同上面嘅配料配搭得宜,辣度唔會過多,菠蘿又唔會太甜太多汁搶左個味同口感,味道非常平衡,讚😋
另外包soft drink 2杯: 揀選了Ginger Ale同Ginger Beer