2018-09-30 70 瀏覽
之前都有食過太子嘅Cafe Paradise,好高興見到今日佢越做越大,越嚟越多擁躉,仲開埋分店添。放工約朋友食晚飯,成日都唔知去邊食,但又想搵間cafe坐下傾下計。今日係杏花村附近,心血來潮就入去杏花新城搵餐廳喇!估唔到就見到Cafe Paradise,梗係要試下佢新開嘅分店啦!一踏入去第一個感覺係好童話,裝潢特別,仲有個大既裝飾旋轉木馬,啲員工好服務,都幾好禮貌!今日客人唔算多,大多都係一家人,有老有幼,可能係因為我地太夜黎啦,差唔多8點幾先黎到,坐唔滿人~飲品餐牌好特別,打開時會有立體蛋糕彈出黎,幾有驚喜。Main menu嘅款式都唔少,有扒,意大利飯,意大利粉同千層麵,價錢都唔算貴。仲有set dinner,唔想考慮咁多既話可以揀個main course配套餐就得,價錢同main menu差唔多,但會配有餐湯,沙律,餐飲同甜品。仲有兩款二人餐可選擇,我地都幾肚餓,就選擇左有多野食同埋食物特別啲既$328二人餐!揀左秘制慢煮花甲,西冷牛排同鰻魚薄餅,另外仲加咗$15同$25要咗杯Chocolate@Paradise同洛神花茶。忌廉粟米湯是日餐湯係忌廉粟米湯~凱撒沙律然後就係凱撒沙
今日係杏花村附近,心血來潮就入去杏花新城搵餐廳喇!

飲品餐牌好特別,打開時會有立體蛋糕彈出黎,幾有驚喜。

忌廉粟米湯
忌廉粟米湯
是日餐湯係忌廉粟米湯~
凱撒沙律
然後就係凱撒沙律,都幾大盤!
沙律菜幾新鮮,大小啱啱好,如果可以加啲肉片塊、蝦仁、雞肉或烚蛋咁仲會更加好,更加吸引!
秘製慢煮花甲
第三味上嘅係小食慢煮花甲,香草調味唔錯~
但花甲肉略為乾瘦,可能係因為慢煮令到縮左水啦!
大約有十幾隻,兩個人食嘅份量都足夠。
美國安格斯西冷牛扒配燒汁
之後嚟嘅係主菜西冷牛扒~
賣相唔錯,側邊仲有配菜,有烤蕃薯、番茄配蜜糖BBQ醬、烤粟米、蕃茄仔同薯蓉,味道不錯。
牛扒我哋要咗五成熟,但食落似三成,不過都可接受。
牛扒肉味濃厚,配埋附上嘅燒汁一齊食幾好食,而且份量大,足夠兩個人食。
唯獨係牛扒比較乾,無乜肉汁,但整體黎講都算滿意!
日式和風鰻魚拉絲意式薄餅
第二個主菜係鰻魚薄餅,一上菜已經聞到香味,木魚絲又因為熱而郁,賣相都幾吸引!
雖然呢道菜名話有拉絲,但我地拉唔到絲,可能係因為個薄餅已經切好左啦!
薄餅配料味道好夾,鰻魚彈牙,但可能因為沙律醬同千島醬唔少既關係,食左一塊已經感覺到飽意!

之後就到嘢飲啦!
二人餐嘅話可以加$15要任何特飲/加$25要花茶。
Chocolate@Paradise
Chocolate@Paradise
特飲Chocolate@Paradise,支攪拌棒好可愛,飲管都好有趣,賣相好靚!望落好有休閒渡假風情,而且真係好大杯!
但係一飲落去覺得太甜啦,而且朱古力味唔係好夠濃

洛神花茶
另一個特飲洛神花茶,附有個蠟燭保暖。
花茶真材實料,個壺有三分一都係洛神花佔既空間,無加糖或人工味道,一壺大概飲到八小杯,值得推介!
朱古力慕絲
是日甜品係朱古力慕絲,個份量都唔少,我地兩人每人有一份,而且賣相都幾好。
至於味道方面,應該因為雪得太耐,慕絲硬度似雪糕,朱古力味亦唔夠濃,而且比特飲更甜~_~
整體黎講我覺得份量好滿意,食到我地肚滿腸肥!
價錢黎講唔算貴,同其他西式餐廳差唔多。
餐廳內裝修幾特別,好適合一家大細黎共享天倫,小朋友應該會好鐘意入口個個旋轉木馬同埋大公仔!