2023-11-30
餐廳:Peek-A-Poke (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S01B號舖夏威夷魚生飯Poke Bowl近幾年喺香港非常受歡迎🎉,而講到大熱又點可以唔提出咗名大份足料嘅Peek-A-Poke @peekapoke 呢?除咗為人熟悉嘅銅鑼灣希雲街店,上年仲喺尖沙咀重慶大廈heath慶方地庫開咗分店,同樣吸引唔少人前嚟排隊,人氣依舊旺盛🔥行入充滿夏威夷色彩嘅餐廳,叢林同大海喺每個人聽到夏威夷都會諗起嘅景色🌊,店員着晒夏威夷恤衫,加上店內衝浪板🏄🏻♂️、魚網等裝飾,確實俾人寫意休閒嘅感覺☀️六款餐廳推介嘅特色風味Poke Bowl,正常Size $88,迷你版就$68,以佢哋驚人嘅份量嚟講,叫全飯嘅話迷你版都應該好夠食,食客仲可以按着自己嘅需要同喜好創造屬於你自己嘅Poke Bowl🥣,另外仲有多款特色小食同飲品,例如人氣牛油果奶昔🥑、士多啤梨乳酪等🍓今次叫咗自選風味碗,以吞拿魚、三文魚、八爪魚🐙、慢煮雞胸同雜錦香菇為主食,另外可以選擇壽司飯、沙律菜或者珍珠糙米,加上多款配料、調味料同醬汁任揀,無論豐富定健康,高蛋白質定飽肚高熱量都掌握喺你手中,食啲咩完全由你
行入充滿夏威夷色彩嘅餐廳,叢林同大海喺每個人聽到夏威夷都會諗起嘅景色🌊, 店員着晒夏威夷恤衫,加上店內衝浪板🏄🏻♂️、魚網等裝飾,確實俾人寫意休閒嘅感覺☀️
今次叫咗自選風味碗,以吞拿魚、三文魚、八爪魚🐙、慢煮雞胸同雜錦香菇為主食,另外可以選擇壽司飯、沙律菜或者珍珠糙米, 加上多款配料、調味料同醬汁任揀,無論豐富定健康, 高蛋白質定飽肚高熱量都掌握喺你手中,食啲咩完全由你話事👍
揀一款主食會佔一半碗邊嘅份量,揀兩款就各佔四份一, 我要咗吞拿魚同慢煮雞胸,前者鮮味十足唔會腥,後者喺無激素嘅,加咗香草同調味料醃製🌿,真空處理後用65-70度低溫慢煮,肉質唔嚡,鮮嫩得嚟咬落仲有啲肉汁💦; 另外配珍珠糙米同沙律菜🥗,同樣各佔碗嘅一半, 咁樣嘅配搭就啱晒我想健康得嚟又有多啲飽肚感;識揀一定喺醬汁另上,咁就可以自己控制到醬汁嘅多少,蜜糖香醋汁酸酸甜甜又唔膩,加少少落去就已經好鮮香開胃😋
最估唔到佢哋有咖啡飲,啱晒我呢啲愛啡之人☕️
PS 呢個價錢同呢個份量都真喺算抵食,難怪吸引到咁多人嚟幫襯🤓