2024-06-07
我成日都話想去日本,但爸爸冇得放假,我媽揾到一間喺太子以和風裝修嘅居酒屋,可以喺大大棵仿真櫻花樹下用餐,霎時間好似置身日本咁,店裡面仲有繪馬、鳥居、日式燈籠等打卡位⛩️🌸🏮🥢鹽燒鯖魚定食我媽最愛鯖魚,燒過後鯖魚魚油甘香而且唔腥,隨個人喜好擠少少檸檬汁,降低油膩感增添風味🥢我哋叫咗DIY雲朵夢王飯,即係日本夢王蛋伴飯廚師來又上線,我有幫手打發蛋白㗎發好嘅蛋白泡沫鋪喺白飯上面再放入蛋香濃郁嘅鮮橙紅色蛋黃,真係IGable就咁蛋撈飯都已經好好味,果然係日本人公投嘅刺身蛋伴飯第一名🥢炸黑椒雞腿扒定食外層微微黑椒香但唔辣同內層鮮嫩雞肉係絕配我哋轉左鴨仔茶漬飯高湯倒落鴨仔造型飯上面,就好似鴨仔係水池暢泳緊,好可愛🥢吉列豬扒定食吉列豬扒炸粉厚薄均勻,豬扒唔柴而且好鬆化所有定食都附有漬物同味噌湯🥤飲品方面就揀咗蘋果汁、菠蘿汁同橙汁另外我哋叫咗幾款午市小食🥢冰鎮秋葵秋葵加胡麻醬,味道一流🥢日本雞皮餃子雞皮油香十足,內餡嫩滑多汁🥢紫薯甘粟薯餅紫薯蓉幼滑甘香混入軟糯嘅甘粟,甜度剛好🥢日本海膽流心忌廉餅忌廉餡軟滑濃稠,入口陣陣海膽嘅鮮甜味🥢忌廉粟米流心脆餅爽甜粟米融合細滑忌廉作內餡加上炸得金黃酥脆嘅外皮,口感豐
🥢鹽燒鯖魚定食
🥢我哋叫咗DIY雲朵夢王飯,即係日本夢王蛋伴飯
廚師來又上線,我有幫手打發蛋白㗎
就咁蛋撈飯都已經好好味,果然係日本人公投嘅刺身蛋伴飯第一名
🥢炸黑椒雞腿扒定食
外層微微黑椒香但唔辣同內層鮮嫩雞肉係絕配
我哋轉左鴨仔茶漬飯
高湯倒落鴨仔造型飯上面,就好似鴨仔係水池暢泳緊,好可愛
🥢吉列豬扒定食
吉列豬扒炸粉厚薄均勻,豬扒唔柴而且好鬆化
所有定食都附有漬物同味噌湯
🥤飲品方面就揀咗蘋果汁、菠蘿汁同橙汁
另外我哋叫咗幾款午市小食
🥢冰鎮秋葵
秋葵加胡麻醬,味道一流
🥢日本雞皮餃子
雞皮油香十足,內餡嫩滑多汁
🥢紫薯甘粟薯餅
紫薯蓉幼滑甘香混入軟糯嘅甘粟,甜度剛好
🥢日本海膽流心忌廉餅
忌廉餡軟滑濃稠,入口陣陣海膽嘅鮮甜味
🥢忌廉粟米流心脆餅
爽甜粟米融合細滑忌廉作內餡加上炸得金黃酥脆嘅外皮,口感豐富
🥢一口班戟雞蛋仔
呢個啱晒我,一啖一粒,不過加咗朱古力醬,冇咗雞蛋仔外脆內軟嘅口感