喺太子地鐵站附近上完瑜伽堂,順便喺周圍搵食,地鐵站出口近太子道果頭有2間食過唔錯,其中有1間家庭式小菜好好味,不過今次想試下唔同既野,喺同一條街搵到呢度有上海家庭式菜館,入面得2張中型圓檯及幾張4人檯,店面細細,有老店既感覺,不過圓檯都大概夠坐7-8個人,晚餐時段去都保持有食客!入面既餐牌大大張貼喺牆上,有合埋眼都知道既小籠包、鱔糊、炒年糕、回鍋肉、酸辣湯等等,呢度仲有真係正統上海菜館酒樓先有既雪菜毛豆百頁,家鄉燻魚,樟茶鴨,冬笋雪菜黃魚呢D又懷舊又考技巧時間既菜式,國內會叫呢D係上海本幫菜。另外見到砂鍋類有一個叫做砂鍋腌篤鮮,呢個本身唔識係咩黎,原來係冬笋、百頁結配合豬腩肉,加上金華火腿及老火雞湯熬煮而成既湯品,應該係鹹香之餘更有鮮甜味!難得有家庭式小館肯做呢D餸,以後都可以喺香港食到!女服務員非常友善,應該係太子女,推介左清炒草頭比我地,話每年秋冬季節先有得食,3月後就無喇,仲專登從上海運過黎新鮮供應,的確我喺一般上海小館甚至連鎖上海餐廳都未見過未食過,黎到香氣撲鼻,食落味道似豆苗,口感又同豆苗唔同,感覺多D菜葉,的確獨特值得一食!我到而家隔住螢幕都回味緊呢個味道!最緊要既係呢個清

服務員非常友善,應該係太子女,推介左清炒草頭比我地,話每年秋冬季節先有得食,3月後就無喇,仲專登從上海運過黎新鮮供應,的確我喺一般上海小館甚至連鎖上海餐廳都未見過未食過,黎到香氣撲鼻,食落味道似豆苗,口感又同豆苗唔同,感覺多D菜葉,的確獨特值得一食!我到而家隔住螢幕都回味緊呢個味道!最緊要既係呢個清炒草頭用好少油同調味料,只簡單輕輕落鹽,就帶出佢既獨有原本香味出黎!👍🏻

清炒草頭(季節性)

跟住有小籠包一籠5粒,都係$35,啱啱蒸起好熱,差D辣親嘴~呢個小籠包漲卜卜,外皮自己手搓有彈性又唔厚,裡面既肉都幾Juicy! 跟醋食最好!如果成粒食就有困難喇!都飽滿架!

小籠包

人地突然想飲酸辣湯,不過見menu一份係一窩就膽粗粗問下有無細少少既份量可以叫,點知佢話隔離大檯叫左,可以一齊整埋細份既比我地!真係好好呀!睇到呢度家庭式經營果然唔同,感受到由心去做又和藹盡心對客人,仲要酸辣湯幾足料味道又夠,唔會太酸,份量幾好夠我地2個人一人一碗再多DD,裡面既筍絲好爽口,濃度啱啱好~

不例外地,呢度當然有韮王炒鱔糊,不過我地改左銀芽炒鱔糊,同樣價錢,呢度既鱔糊唔係真係糊,係一條條幼絲,咬落食得出肉質結實,唔係一Pat 杰既茨配上鱔糊碎,銀芽亦炒得十分有鑊氣,送飯一流!

我地轉食多一個小菜代替麵食去試呢度既小菜,呢碟係黑醋魚塊,咪睇佢咁大件以為係空氣!魚塊上粉十分薄身,唔會乾,炸漿炸得夠薄夠透,火候亦控制得宜令裡面既魚塊依然嫩滑,最妙之處係佢既薄炸漿仲保持薄脆之餘有醋既酸甜味,而家又即刻回味呢道餸既魚塊炸得幾好味😋想像下咬落去外層外脆內軟仲酸酸甜甜,唔會勁厚粉!超級開胃搞到忍唔住又叫多一碗菜飯!

黑醋魚塊

順帶一提,菜飯非常抵食,只係$10一碗,第一碗用黎送鱔糊,飯粒分明帶少少菜爆過既香,第二碗就有少少失色了,香氣同飯粒同第一碗有唔同~不過其他野好食就唔緊要啦!每樣野都夠大份好夠食!尤其果2碟小菜真係爬到好多飯!

開飯途中見到有熟客訂位入座,有食客們熟架步似乎都係回頭客,眼見兩老夫妻喺廚房出出入入不時望下檯有無食物未黎齊,太子女就耐心地落單set檯,除左正宗味道之外仲多左一份溫馨!估唔到咁傳統上海菜館就呢度就搵到,價格份量食物都好過果D連鎖店!
清炒草頭(季節性)
黑醋魚塊
  • 清炒草頭