2004-09-02
由佐敦既添記遠赴銅鑼灣只因約了女友行街,到銅鑼灣後女友報稱遇到嚴重塞車,到會無期,適逢望見sogo cafe大大隻字宣稱鎮店之寶藍山咖啡由原價$55,特價至$30,為期兩周,見多的是時間,遂入去消磨一下。進店後店員雖然安排坐於店中央,而且人客亦唔少,不過又不太擠迫,感覺良好。向靚靚waitess 示意要特價藍山咖啡後就轉身望望擺滿雜誌既桌上有咩好書。桌上大多為女性雜誌,看來此店客路以女性為主。在無選擇下亦膽粗粗拎起其中一本女性物<<姊妹>>一看。十分鐘後waitess先在金屬盤上放了咖啡杯、奶並奉到桌上,後再將新鮮咖啡在貴客前倒入杯內。不論金屬盤、咖啡杯而至服務都給予一種王族感覺,單看各容器己感到值回票價了。由於慣性飲咖啡少奶,所以添加丁點奶及若干糖後就飲將起來。咖啡聞落十分香濃,但飲落又不覺有何特別,唔夠香唔夠濃烈,大概只係比Starbucks 好一點而己...一邊品嘗咖啡、一邊睇姊妹,不覺間女友己經在跟前坐定定了。由於時間不早而女友又趕住行街,遂將咖啡一飲而盡,起身走人。說實在,我係唔多想走。咖啡連加一合$33,走時女友嚷住下次要黎呢度下午茶,皆因坐
咖啡連加一合$33,走時女友嚷住下次要黎呢度下午茶,皆因坐得舒服云云。
雖則咖啡不算太出色,但環境、服務態度、舒適度俱皆,可算係竭腳性地。