2021-04-16 25 瀏覽
最近工作辛苦,會特別珍惜假日,去一啲舒服休閒嘅地方放空。本來西貢、赤柱或者去郊外係一個好選擇,不過最近疫情舒緩咗,好多人都開始「出動」,原本休閒嘅地方反而人頭湧湧,變得不休閒。要搵呢啲休閒嘅地方其實唔需要去到好遠,喺西環堅尼地城呢邊,亦都可以沿海漫步,輕輕鬆鬆過一個下午。呢度冇一般假日熱點咁多人,而且酒吧林立,好多外籍人士踢住對拖鞋喺度飲酒談歡,好有休閒感覺。見到呢種休閒感覺我哋都諗住搵間酒吧飲杯酒食吓野,見到【黨99】呢間酒吧裝修都幾有格調,仲有買一送一Cocktail優惠就揀咗呢間啦。【Espresso Martini】鍾意飲咖啡嘅揀啲杯Cocktail就啱晒啦,佢係用伏特加、咖啡利口酒、Espresso調配而成。咖啡味都幾濃,甜甜地幾好飲。【Fiery Mars】呢杯叫火熱火星,有鹽粒、黑芝麻圍繞杯邊,好似太空入邊嘅碎石咁,而火紅色嘅顏色就好似火星咁,其實佢係用啤酒、蕃茄汁、辣椒仔同埋檸檬汁製作嘅,係味道酸酸辣辣嘅酒,幾刺激吓~慢慢品嚐完Cocktail就醫肚啦。【炸豆腐】一粒一粒炸到金黃色嘅豆腐磚,入面仍然保持Q彈軟腍,豆味濃,必點之選。【露荀】比預期中細。【白鱔】外皮燒到脆卜

慢慢品嚐完Cocktail就醫肚啦。

【露荀】比預期中細。

【白鱔】外皮燒到脆卜卜。
【雞翼】鹽燒雞翼,相當惹味。

【黑豚肉】黑豚肉就肥瘦適中,油脂都幾豐富。

【牛肉稻庭烏冬】牛肉份量都幾多,仲有洋蔥、蒜片提味;稻庭烏冬細嫩幼滑,一食就想滑入喉嚨咁~

【US Prime Rib eye】美國優質肉眼扒,上碟時已切成一塊塊方便分享share食。肉質鮮嫩,非常多汁,絕對係高質嘅牛扒。

享受完美食美酒,再沿住海邊夜遊好有懷舊feel嘅堅尼地城,海風輕拂,非常輕鬆寫意~