2019-06-03 475 瀏覽
母親節唔知食乜好,係OpenRice見到呢間法國餐廳做緊promotion,有得訂枱仲有折仲要幾靚仲要就腳就即刻訂左張枱😍餐廳係旺角市中心頂樓,風景就唔係話好多野睇,但餐廳入面嘅裝修都算幾靚,牆身都油上充滿法國色彩既畫,算幾滿意😌Order左冇耐佢上左個餐前包,麵包都仲有餘溫,但重點係佢個香草牛油,非常之香滑,食落又唔會有平時個種牛油既油膩感,些少細節都幾surprise👍🏻先來嘅係兩款小食,第一樣就係個Nachos,些到黎個下個Nachos係熱辣辣😍食落香脆,好少可會食到熱Nachos,個醬同個芝士都幾夾不過醬既份量就少左d,食到中間同底就冇乜醬可以點,略為扣分☹️第二樣小食就叫咗個松露薯條,上到枱都幾失望因為松露嘅份量真係少得可憐,個人唔鍾意食茄汁來講真係同齋食薯條冇分別,成樣嘢食嘅設計都好有問題🤨黎到主菜嘅部份,第一樣係豬仔骨,分量唔算好多有大概八條,不過質素搭救,淨係用刀切骨肉已經分離哂,肉身都非常嫩口,調味就正常水準,正👍🏻第二樣就係香草醬天使麵,隻蝦唔會話太老都仲幾彈牙,面身都夠淋,至於個醬,香草醬陣草味都幾濃,可能有部分人會好唔鐘意不過我就幾滿意,好似真係有用草整個汁咁,鐘
餐包跟香草牛油

墨西哥粟米片伴牛油梨醬及酸忌廉
黑松露脆炸薯條
烤美國豬肋排全份
第二樣就係香草醬天使麵,隻蝦唔會話太老都仲幾彈牙,面身都夠淋,至於個醬,香草醬陣草味都幾濃,可能有部分人會好唔鐘意不過我就幾滿意,好似真係有用草整個汁咁,鐘意既朋友可以試下🤔
烤虎蝦伴香草醬天使麵
第三樣主菜就係茄子千層,其實好似平時啲千層麵咁不過用咗茄子代替啲面,食落都幾有驚喜因為冇平時啲千層麵個種滯嘅感覺,但又有千層個種滿足感,另外芝士份量奇多,係咁食芝士之餘又唔覺滯真係比足100分👍🏻
芝士焗牛肝菌蘆筍茄子千層
第四樣就係個帶子蟹肉栗米risotto,Risotto都煮得幾軟身,食落又幾香栗米味,不過蟹肉份量好似少左d我都唔係好食到有,總算幾好食咁冇乜特別🤔
烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯
除左法國餐廳其實佢都係間酒吧黎,所以佢都幾蟹手調既cocktail,mocktail🤤第一杯就叫santorini既mocktail,幾靚幾有大海既感覺但可惜飲落只係杯凍檸水😂😂
Santorini
第二杯叫Singapore Sling,呢杯cocktail就果味幾濃,酒味都唔算好重,新手都可以試下呢杯👍🏻個人都幾鐘意飲
Singapore  Sling
第三杯就係Fun Panda,其實係杯baileys既cocktail,冇乜特別就係baileys味,同埋有隻好靚既熊貓😂
Fun  Panda
最後見到d甜品幾靚忍唔住叫番d黎試下,好豐富既呢個就叫sweet surprise,surprise在中間個朱古力球入面會有唔知咩既野,我地食到既就係柚子雪糕,袖子味略嫌比奶味蓋過左,不過都食到少少袖子味,四周既甜品有奶凍cheese cake macaron,都係正常發揮,其實都算平,一次過又滿足到你食品周甜品既願望🤤
Bellevue  Sweet  Surprise
另外一個就係心太軟配袖子雪糕,本身其實係衝住呢個雪糕而叫既略知佢surprise都係比左袖子雪糕,所以都幾唔surprise,至於心太軟流心效果都幾好,又唔算太甜,配上袖子雪糕既清神香味,成知配搭其實都唔錯😌
焗朱古力心太軟伴柚子凍糕
總括黎講都算係個幾好既體驗,同時法國餐真係幾休閒,佢唔會話迫你交枱,上菜都係慢慢上,係繁忙既生活中都係一種享受👍🏻🤤
2019-05-12
$288.2 (晚餐)
慶祝紀念
母親節