2021-03-14
在工業區食飯, 最常見嘅就係工廠大廈嘅飯堂, 今時今日嘅工廠大廈, 有部分真係拍得住中環嘅商業大廈, 今次到經曼克頓廣場, 地舖有間餐廳仔, 可能我到訪時間比較晏, 場面比較靜局, 對於喜歡幽靜嘅我,感覺良好!1:55pm 推門入內, 左邊有個陳列櫃賣雞蛋, 雖然有啲奇怪, 但係真係肚餓, 再望望個環境先, 原來有收銀處, 先買飛, 後搵位, 再送餐。 點咗個漢堡包拼薯條, 跟餐有蘑菇忌廉湯, 另外再特價叫多杯咖啡。忌廉湯先到, 蘑菇唔係開粉, 是用鮮蘑菇用攪拌機打碎, 好有口感! 漢堡包似模似樣, 包嘅底同面都有烘過, 仲食到好香嘅牛油味。 番茄及生菜夠新鮮, 酸瓜仲好大條添, 漢堡牛肉仲有肉汁, 加埋溶咗喺面嘅芝士口感非常好, 質素同價錢超值過"D"字頭嗰間外國連鎖餐廳。 杯即磨咖啡都飲得過, 小小 toast 味, 夠香, 對我嚟講奶嘅比例啱啱好。消費都係一百零幾蚊, 差唔多可以包場咁濟! 真係估唔到今時今日嘅工業區嘅lunch咁快散場。1:45pm 在門口望經過, 內裏都有座滿七至八成, 跟住去對面大廈拍完車之後, 短短十分鐘, 我到場的時候只剩兩張枱有人。 疫情之下, 返工及
消費都係一百零幾蚊, 差唔多可以包場咁濟! 真係估唔到今時今日嘅工業區嘅lunch咁快散場。1:45pm 在門口望經過, 內裏都有座滿七至八成, 跟住去對面大廈拍完車之後, 短短十分鐘, 我到場的時候只剩兩張枱有人。 疫情之下, 返工及出嚟食飯嘅人真係大大減少!