餐廳: Enjoy Eat
資訊:

2022-05-21 1398 瀏覽
母親節得閒冇野做就陪左母親大人去行街,但度度都係大商場,連鎖店,仲有咩地方好行呢?諗諗下不如去九龍城啦,屯馬線開左之後佢都未黎過,順路緬懷舊日足跡,原來丫媽細個都有唔少回憶喺依度,一路行一路買野買餸行到咁上下都開始肚餓,我幾大都拉丫媽去清真牛肉館試下,就算佢唔食牛肉.....點知行到去一轉個彎就見到成棚人喺門口,我地2個零秒放棄左,唯有下次我再搵機會黎食啦,再行前多2步就係一間西餐廳,我都餓到唔想再行,而且又諗唔到仲有咩好想試,咁就衝左入去見到D相同menu之後其實係想叫乳豬飯,睇落好似出名好食咁,點知已經賣晒,唯有叫個鴨腿飯同pizza鴨腿肉質軟嫰,絲絲鴨肉輕易被我手中兵器從骨上剝落,應該係用心燉煮良久方有如意效果,加上香草汁調劑鴨腿肉咸香,冇諗過視覺上睇落普通嘅鴨腿都做得咁好配菜及白飯相較之下則失色不少,其實簡單用鴨油/煙肉炒一粉D菜都已經可以好食好多,偏偏2樣野都係清寡無味,唔撈汁食真係搞唔掂Pizza叫左冇耐就到,都算好快手,但一見到就知可以準備打包,睇落直徑應該大慨有10吋芝士足料焗得燶燶地,又有拉絲效果又夠香,配埋辣肉腸真係幾好食從來Pizza餅底先係我focus嘅重點,依
從來Pizza餅底先係我focus嘅重點,依度嘅餅底似係手拉,呈不規則形狀,餅邊及底部焗得香脆而中間部份又夠軟熟有咬口,仲要麵粉香,唔係一般連鎖pizza店或者急凍pizza可以媲美,最後有半個都打包返屋企

總結:
假日lunch都唔使等位,份量、味道完全對得住個價有餘,性價比高
當今時今日好多排完一大輪食完都唔明點解要排咁耐嘅餐廳大行其道,依間嘅食物、服務完全值得我再次光臨
2022-05-08