2021-05-26
難得放假,去咗千色匯行吓,見到pokka cafe星期一至五有供應tea set,好似幾靚,價錢幾抵,就去嘆番個下午茶放鬆吓。Tea Set $268/2位,由沙律、鹹點到甜點都有齊,包埋兩杯嘢飲。松葉蟹肉牛油果蕃茄沙律賣相幾精緻,玻璃小杯底部裝住蕃茄粒沙律,清甜可口;上面有爽脆嘅沙律菜,配上creamy牛油果蓉,鮮味蟹肉同埋黑魚子,好好食。黑毛豬火腿配蜜瓜呢個配搭係不敗嘅,清甜爽脆蜜瓜配上甘香鹹香嘅巴馬臣火腿,我最愛嘅前菜小食之一。鵝肝醬多士多士脆脆的,配上滿滿的鵝肝醬,分量幾慷慨,creamy甘香;加埋黑魚子,更加矜貴,而且好滋味。日式芝麻雞翼雞翼炸得金黃香脆,皮脆肉嫩,鋪面嘅芝麻簡直係錦上添花,令到雞翼更加香口惹味。迷你雞肉漢堡牛角包呢個超級好食,牛角包係熱辣辣焗好嘅,金黃香脆,有牛油香,餡料仲有厚厚嘅雞肉漢堡扒、蕃茄、清新沙律菜。漢堡扒肉質Juicy加上雞軟骨顆粒,口感豐富。鮮果吉士撻有四件,兩種口味,藍莓同埋士多啤梨,牛油撻載着綿綿嘅吉士,加上清新酸甜嘅生果,簡單又美味。日式焦糖拖肥芝士卷焦糖加上拖肥,食落又唔係好甜喎,配上濕潤綿滑嘅芝士蛋糕卷,超級好味,但超級邪惡,不過感覺
松葉蟹肉牛油果蕃茄沙律
黑毛豬火腿配蜜瓜
鵝肝醬多士
日式芝麻雞翼
迷你雞肉漢堡牛角包
鮮果吉士撻
日式焦糖拖肥芝士卷
焦糖加上拖肥,食落又唔係好甜喎,配上濕潤綿滑嘅芝士蛋糕卷,超級好味,但超級邪惡,不過感覺又唔會Heavy,食完都唔會覺得膩。
日式紅豆綠茶慕絲
綠茶味香濃,慕絲幼滑,加上香甜嘅紅豆,係經典不敗嘅日式口味甜品。
士多啤梨慕絲牛奶布甸
粉紅色嘅士多啤梨慕絲又好睇,又好味,配上香滑嘅牛奶布甸,令人無法抗拒。
馬卡龍
有兩款口味,朱古力同埋開心果,馬卡龍外脆內軟,帶點煙韌口感,而且食到粒粒嘅杏仁碎粒。甜度係幾款甜品之中最高嘅,但係都ok可以接受。
慢慢嘆埋杯嘢飲,輕鬆渡過一個下晝。呢個tea set食得好滿意,賣相靚又好味,價錢又經濟。