2023-07-11
將軍澳新起咗跨灣大橋,可以上橋跑步,踩單車,或者休閒散步。行完當然要沿岸揾間CAFE休息下,嘆下美食。這家餐廳直望跨灣大橋,空間寬敞舒適,可以悠閒地放鬆下。- 松葉蟹肉軟殼蟹飯 + 煙三文魚 ($148 + $25)軟殼蟹成隻上,橫行霸道,好吸晴。個飯唔係Risotto,不過好足料,有松葉蟹肉,飛魚籽,温泉蛋,青瓜絲,同埋醬汁,俾我地自己撈黎食。味道唔算好濃,但係每一啖都好有層次,口感豐富。貪心啲仲可以加不同配料,自己整個超級撈飯,我地就加咗煙三文魚撈埋一齊食。 - 新鮮青口配香白酒牛油汁 ($118)青口Size 唔係好大,不過好飽滿,好Juicy。醬汁同其他餐廳有分別,冇Creamy 既口感,反而特出咗百里香,牛油味,配蒜容包好好食。- 蒜香柚子雞翼 ($88)雞翼外皮香脆,再加柚子調味,有清新感覺。- Hot 75% Chocolate ($50)係窗邊望住靚景,慢慢嘆杯熱飲,好悠閒,好正好好飲,最好既係朱古力有75%,85% 選擇。- Hot Matcha Latta ($50)抹茶味好重,奶味香濃,啱曬抹茶控。最最最重要既甜品時間,今次係食Gelato ,即係意式雪糕 !!
行完當然要沿岸揾間CAFE休息下,嘆下美食。
這家餐廳直望跨灣大橋,空間寬敞舒適,可以悠閒地放鬆下。
軟殼蟹成隻上,橫行霸道,好吸晴。
味道唔算好濃,但係每一啖都好有層次,口感豐富。
青口Size 唔係好大,不過好飽滿,好Juicy。
雞翼外皮香脆,再加柚子調味,有清新感覺。 - Hot 75% Chocolate ($50)
係窗邊望住靚景,慢慢嘆杯熱飲,好悠閒,好正
好好飲,最好既係朱古力有75%,85% 選擇。
- Hot Matcha Latta ($50)
抹茶味好重,奶味香濃,啱曬抹茶控。
- Chocolate Gelato + Chocolate Sprinkles Cone ($48 + $15)
身為一個朱古力控,當然係揀咗朱古力Gelato,味道好濃郁,口感幼滑,好正!
一定要加埋個Cone 同埋Toppings,賣相靚到暈,同埋真係好脆。
- Naturella Gelato Stick w/ milk chocolate & almond ($59)
估唔到有Gelato 雪條,一樣咁幼滑,又有開心果粒。
最後先見到有架雪糕車裝飾,同埋啲Gelato,真係行過都俾佢吸引住。