2019-09-12
喺元朗探完朋友,經朋友介紹話有一個粥底火鍋好正😋,難得入元朗,於是二話不說就梗係一齊去咗試吓啦👭。(而家新張優惠有八折呀🎉)行到去店舖門口,我哋已經比佢嘅懷舊裝修吸引住😁。可能嗰日比較早,我哋去到就有枱啦😁(不過聽其他朋友講,如果去之前最好就book定位,因為我哋好彩,其實平時都比較多人😅)。坐低左慢慢發現,牆上面有好多舊戲嘅poster,又有一啲懷舊嘅裝飾掛咗係牆上面,真係好特別👍🏼😁。一打開個Menu,就已經介紹食粥底火鍋嘅步驟,同埋教你每款海鮮應該煮幾耐,令到海鮮唔會煮過火,真係好細心❣️至於🍹飲品仲有好多唔同嘅選擇🤩二人份量👭粥底火鍋,包括有兩款特選嘅海鮮、有五款嘅自選海鮮、仲有八款自選配料(有成32款配料任你揀,真係花多眼亂樣樣都想食😋)兩款特選海鮮 ~ 🦀一隻蟹及沙白 蟹非常新鮮又鮮甜,而且仲有蟹膏添😋 沙白,非常鮮甜同脹卜卜五款自選海鮮 ~ 🦐海蝦(4隻)、鮑魚(2隻)、刀貝(2隻)、貴妃蚌(2隻)及北寄貝(2隻) 📣我想話樣樣都好鮮甜,又大又脹卜卜😁👍🏼八款自選配料 ~ 🐖穀飼黑豚梅肉(招牌)、🐂美國雪花肥牛、黑
二人份量👭
兩款特選海鮮 ~ 🦀一隻蟹及沙白
蟹非常新鮮又鮮甜,而且仲有蟹膏添😋
沙白,非常鮮甜同脹卜卜
八款自選配料 ~ 🐖穀飼黑豚梅肉(招牌)、🐂美國雪花肥牛、黑椒牛丸、蟹籽墨魚攘魚肚(招牌)、鹹蛋豬肉丸(招牌)、腐皮墨魚卷、粟米及極上牛柳粒。穀飼黑豚梅肉果然係招牌好淋🤤。蟹籽墨魚攘魚肚,夠特別魚肚又夠爽👍🏼。鹹蛋豬肉丸我都係第一次見,豬肉丸入面係鹹蛋餡,非常好食好嘢味👍🏼,呢三樣果然係招牌菜🉐。其實除咗呢三樣招牌菜,其實其他嘅配料都好正,其實除咗呢三樣招牌菜,其實其他嘅賠了都好正,🍡丸類又夠彈牙,🌽粟米仲好甜添!
又到細心嘅服務員出場嘅時候喇,食完呢咁多款食物之後,當然唔少得主角啦(個人認為粥底就係主角🤪),經過咁多款新鮮海鮮及肉類嘅精華之後,個精華粥底加上(葱、乾瑤柱、菜脯及冬菜,仲有三款蔬菜包括南瓜、粟米粒及芋頭粒),服務員細心地將所有配料攪勻,第一啖食落去真係帶咗出嚟,實在味道太鮮甜同埋個足底好綿,足足食咗兩大碗🤦🏻♀️😁。(我想話個粥底實在太大,兩個人都食唔晒,因為實在太好味唔想浪費佢,於是乎我哋決定打包返屋企夜啲當宵夜食🤪)
至於飲品方面,我哋揀咗水果茶,當杯飲品一嚟到嘅時候,我哋兩個都「嘩」咗一聲,因為杯水果茶,成支筷子咁高又大杯,重點係好好飲,又有生果食,正👍🏼!
呢一餐真係食到飽飽好滿足,我一定會encore😝。
粥底火鍋