2022-03-27
近排疫情關係,出街食野都想去支持返D良心小店,今次就去到灣仔呢間刀削麵店。有別於其他牛肉麵/其他地方所見嘅刀削麵,呢個麵竟然係人手每條即叫即削,未食都已經覺得手軟。究竟點解店舖老闆堅持著呢個匠心呢?老闆以前就係點心師傅,後來諗住移民美國,就希望將佢自己最愛嘅刀削麵帶去美國,於是就花咗一年學藝。但天意弄人,當地嘅移民政策改變,迫於無奈之下喺灣仔設立首間麵店。店內麵條由新鮮高低筋麵粉混合而成,再加入冰水攪拌麵團,經揉麵/醒麵後就等到食客落單時,抱著至少兩至三kg嘅白麵團,用「磨打手」再削成厚薄均勻嘅麵條。辛苦就必然嘅,但就儲咗一班熟客,竟在疫市擴張,老闆之前響傳媒訪問中講到「鐘意就得啦!」除咗刀削麵出哂名之外,餸菜都不容忽略。見到個餐牌好似睇緊報紙咁,有超多麻辣/口水/紅油口味嘅肉類。又有正常嘅湯麵,仲有熱/冷拌麵。當日去咗灣仔分店,其實中環/銅鑼灣都有分店,而環境都比較狹窄,lunch hour都係外賣算lu。 豬軟骨熱拌刀削麵$60(+10加餸-豬脷) 份量唔好以為就係得睇到咁多,其實底下仲有一大浸,加上佢麵條又粗又長又具有嚼頭,飽到反艇。 我就叫咗熱拌麵,如果係冷拌麵就會煮完即刻放入
豬軟骨熱拌刀削麵$60(+10加餸-豬脷)
我就叫咗熱拌麵,如果係冷拌麵就會煮完即刻放入冰水中。份量多就頭先都講咗,麵條比牛肉麵嗰隻更加煙韌,完全冇expect過,配上拌醬,又別有風味。
熱麵嘅拌醬統一為擔擔醬。擔擔醬大家咪以為係擔擔麵嗰隻啦,呢個就完全唔係嗰回事啦。網上有人話似豆辦醬,我就覺得似係又甜又辣嘅蕃茄肉醬。佢有豬肉/香辣嘅元素,基本醬油調味亦都足夠,但又唔似平時上海飯館/超市李X記嗰隻,總之就奇奇怪怪唔識點解釋。
豬軟骨起碼有四五舊,話明豬軟骨,中間嘅骨應該係咬得開/爽脆,甚至有D腍到變成「膠質」。但呢個就係硬骨,就算咬得開都唔想吞落肚嘅感覺,而肉質見到都係偏乾。
豬脷就我見響出面街小見先叫嘅,可以當係一D cold cut咁食。中間係粉嫩嘅,食落軟身爽彈,但就有少少酥味。我今次叫呢兩個餸,兩個餸都好麻麻,加上呢個不知名嘅醬汁,成餐真正令我回味嘅就只係麵條。但我都值得推介呢間小店,由其係傳統「刀」削麵呢家野真係用錢都買唔到。但餸菜建議唔好叫呢兩項。