2015-11-25 2014 瀏覽
今日行荃灣,特別過來買餃子for今晚打邊爐每次去都好多人,今次都吾例外,排隊排至附近小食店,等左差不多30分鐘,才可以購買。特別提一提,如果你系買麵或其他小吃,不用排隊的,只系買湯圆水餃雲吞才需要排隊。我買了香菇菜肉水餃及九菜豬肉雲吞。香菇菜肉餃的表偏厚,內裡多汁,好香好滑,真系好食!另外九菜豬肉雲吞反而表又比一般的薄,用同一時間去煮2隻不同的食物,發覺九菜雲吞的皮似乎真的特別薄,它不太能抵受熱湯翻滚的壓力,煮了不太耐就皮躝 所以食落去可能味道走曬,真系好一般。反则香菇菜肉水餃表皮較厚身,建議大家分开去煮,如果用煮雲吞的慢火去煮(因為皮薄如用大火会易散开),好耐都未熟 總結來講,香菇菜肉我覺得几香几濃,真心不錯,但雲吞那邊就一般。但若果需要每次也排甘耐去買,就要視乎你想吃味道還是那份懷舊情懷。
今日行荃灣,特別過來買餃子for今晚打邊爐

所以食落去可能味道走曬,真系好一般。
香菇菜肉餃
九菜肉雲吞

題外話/補充資料: 只系買湯圆水餃雲吞才需要排隊
2015-11-15
30 分鐘 (外賣自取)
香菇菜肉餃
  • 香菇菜肉水餃