2023-04-04
1947 瀏覽
第二次光顧倫敦大酒樓,位置於旺角彌敦道,食肆林立,但酒樓的招牌卻能吸引遊客進去,因為不止寫上中文,還有英文和日文,有趣有趣。男朋友一早找好位置,讓我和爸媽直接乘搭客𨋢直上四樓。酒樓分兩層,三樓是最重要的一層,因為所有即炒即煎即出爐的全在這。四樓都有點心專區,不過就沒有三樓那麼多,我和男朋友充當“速遞員”😂,把三樓美味的點心送上四樓,當做運動,走了三趟。第一趟拿了一客:豬肉鮮蝦燒賣💖:大大粒,超多蝦,媽媽說少少硬,不過我們就沒有感覺硬鮮蝦餃💖:皮薄餡靚匙椒鳳爪💖:少時候已經超級喜歡吃,是回憶的味道第二趟爸爸好奇也跟我們下去看看,拿了:煎薄餅💖:煎得香脆又有蛋香,點心嬸嬸好有手勢好有經驗,不停反轉又反轉都接得住煎堆仔💖:我竟然係第一次食😂煙煙un un好正,感覺係木薯粉檽米粉混合,好好味炸雲吞:自己冇食,但聽到大家食落不停讚就知唔錯煎蝦米腸粉💖:嘩呢個不得了,外面脆脆地又熱辣辣超級野味,點埋啲花生醬不得了!咸水角💖:有水準!最後點少得鎮店之寶:💖原個椰皇燕窩鮮奶💖這個椰皇分時段出,每人限攞一個,細心甘用膠碗承載住,超級暖身既甜品。用左本身既椰汁加奶,一口一幼滑,一口一滿足。食完仲可以食埋啲
第一趟拿了一客:
鮮蝦餃💖:皮薄餡靚
匙椒鳳爪💖:少時候已經超級喜歡吃,是回憶的味道
第二趟爸爸好奇也跟我們下去看看,拿了:
炸雲吞:自己冇食,但聽到大家食落不停讚就知唔錯
咸水角💖:有水準!
最後點少得鎮店之寶:💖原個椰皇燕窩鮮奶💖
這個椰皇分時段出,每人限攞一個,細心甘用膠碗承載住,超級暖身既甜品。用左本身既椰汁加奶,一口一幼滑,一口一滿足。食完仲可以食埋啲椰子肉。🤣😜🥥
服務態度好好,知道你係4樓落去拎,幫你㩒埋𨋢又開路,點心嬸嬸又會“賣花讚花香”同你講邊樣好食,每個食客都幾友善,排緊隊都會吹兩句水。🤣