2015-07-29
每次經過銅鑼灣都會對呢間時代豆業望多兩望,一來佢哋開到好夜,二來佢哋櫥櫃入邊嘅糕點好吸引。見到佢哋賣$15 3件中式糕點(任意選),^_^ 心諗乜原來而家係時代廣場附近嘅鋪頭,仲有得賣的咁平架咩。旁邊嗰度魚蛋檔都可以賣到$20。我行左過去同老闆娘傾左兩句,当老板娘指他們只用菲律賓芒果,和每天人手新鮮差糯米皮嘅同時,我買咗三件充滿人情味的糕點。我要介紹嘅係佢個芒果糯米糍!老闆娘經過改良後^_^,整咗size 較大嘅芒果糯米糍, 滿足一班鍾意食糯米糍嘅粉絲。新改良嘅糯米糍除咗體型較大之外,芒果亦較多!但我最欣賞嘅係佢個糯米皮! 果種糯米口感十分QQ , 糯米皮亦加左芒果嘅成份 ! 好味!唯一我以為老板娘可以改進嘅地方係個芒果可以用全塊芒果,增加口感!一想到香港已經越來越少這一些良心經營嘅獨立小店,就開始懷念從前的香港,那個充滿地區特色的香港。
我要介紹嘅係佢個芒果糯米糍!
好味!