2018-05-31
聽同事介紹左咁耐,終於去了食倫哥私房火鍋。呢間深水埗倫哥地點比較難搵,可能由於我地平日夜晚去,所以人流唔算多,仲好,不用排隊入座,哈哈。我地叫了無限時任食海鮮火鍋,點餐時店員都會細心講解比你知一陣有咩食,原來係可以先食雞煲再打邊爐,感覺幾抵。點餐後,首先上的竟然是水果,店員說是開胃用,感覺幾特別,第一次係香港食火鍋會先上果盤。再上的是整整一大盤象拔蚌刺身,爽口彈牙,作為雞煲火鍋前的小食,簡直一流。之後來的是鮑魚炆花菇,無聽錯,真係有鮑魚食,雖然唔係幾頭鮑個種,但亦非常入味,很有誠意的食店。由於同事不太食得辣,所以我地叫了BB辣,啲雞好入味,肉質滑,而且唔夠的話還可以無限加雞,真係淨係食雞煲都抵。除了雞肉外,還有豬皮,土魷和牛柏葉,新鮮乾淨。食到咁上下,店員主動問我地要不要轉食火鍋,幾貼心,值得一讚。正當以為會直接用雞煲個個鍋去打邊爐的時候,店員竟然會幫我地重新上另一個蔬菜底的鍋,令人感覺呢間食店真係非常有誠意。跟住上的是海鮮盤,海鮮的用料也頗為新鮮,望落已經非常吸引。鑽石蜆同蚌幾鮮甜,最重要係無沙。本地蠔原來都幾出色,比想像中好食。至於蟹同魚肉就比較正路,不過不失啦。還有冰鎮手切牛非常
還有冰鎮手切牛非常高質,牛味濃,最岩食開牛的人!
還有必食的手打蝦滑,啖啖咬落去既都係蝦肉,好彈牙!