2023-08-26
以前印象中鯉魚門海鮮都係呃人嘅,但朋友臨走前想去食海鮮,就唯有近近地去鯉魚門搏下啦~ 可能係食lunch時間所以去到海鮮街都冇乜人,響街頭附近見到呢間都光猛舒服,就入去試吓。一入到去啲姐姐都好好人,我哋問清楚加工費點計先,佢哋都好有耐性咁解釋清楚,呢度嘅加工費比起西貢同三聖邨仲抵,per head嘅海鮮低於$300就每位收$100加工費(我哋最後買咗三款海鮮總共$466,所以都係每位加工費$100)。之後我哋去咗旁邊嘅一樂也買海鮮,個老闆好好人又老實,提我哋唔好買瀨尿蝦話今日唔抵,揀鮑魚嗰陣又唔會亂叫我哋搵最大嗰種,全程都服務態度良好唔會因為我哋得兩個人幫襯得少就黑面。除咗海鮮之外,我哋仲叫咗咕嚕肉,呢個都係佢哋嘅招牌菜出色。我哋食到一半有隻烏蠅land咗落去,姐姐見到即刻幫我哋換過一碟新嘅,仲係咁say sorry(間餐廳其實好乾淨,只係咁啱有一隻烏蠅)。第一樣係酥炸元貝,嗰炸粉超鬆脆,隻元貝雖然唔係好厚身,但佢炸到啱啱好非常嫩口😋之後係陳皮蒸鮑魚,我哋唔係叫最大嗰種鮑魚,但係已經超厚肉,個廚師蒸嘅時間掌握得啱啱好,加埋個陳皮豉油,成個口都充滿鮮味😍最後係最期待嘅油鹽焗奄仔蟹,海鮮舖
最後係最期待嘅油鹽焗奄仔蟹,海鮮舖老闆真係冇呃人,佢話唔靚包換,蒸出嚟隻蟹爆曬膏,仲要充滿油香,超級幸福呀🥰
我見隔籬枱10幾個人,有椒鹽瀨尿蝦、象拔蚌刺身同埋墨魚,超正!下次都要多啲人嚟食多幾樣嘢!