因為伯伯星期六要回加拿大,我們一行七人,包括姑姐,決定去鯉魚門吃海鮮。首先,我們在「龍鵬海鮮檔」選購海鮮,然後到「龍門海鮮酒家」烹調。這是我第一次來鯉魚門,發現這裡有美麗的海景和小艇,環境非常清靜舒適。整體來說,象拔蚌刺身🩵和墨魚刺身🩵都非常鮮甜,做法是用淥熟一桌享用。蒸響螺仔🐚用竹籤挑食,味道鮮美;蒸鮑魚🦪的質地也非常出色。蒸粉絲扇貝🐚的粉絲略顯乾硬,但扇貝本身依然鮮甜。蒸石頭魚🐡肉質甜美,湯汁與魚肉非常搭配。蒸籠小紅蝦🐡雖然體型小,但味道極其鮮甜,十分美味。接著是椒鹽大蝦🍤炸得鬆脆,還有蒸鮑魚🦪和水煮生菜🥬生菜新鮮脆口,十分好吃。最後,我們的甜品是半個木瓜和半個芒果🥭木瓜鮮甜,芒果完全不酸,超好食!🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐✨象拔蚌刺身✨墨魚刺身✨蒸響螺仔✨蒸石頭魚✨椒鹽大蝦✨蒸鮑魚✨蒸粉絲扇貝✨蒸籠小紅蝦✨水煮生菜✨兩碗白飯甜品🍮🥭 木瓜和芒果各半個🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐龍門海鮮酒家(鯉魚門)地址:2 鯉魚門海傍道西20號地舖

🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐

✨水煮生菜
✨兩碗白飯

甜品🍮🥭
🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐
龍門海鮮酒家(鯉魚門)
地址:2 鯉魚門海傍道西20號地舖

蒸粉絲扇貝
蒸鮑魚
蒸石頭魚
2024-08-13 552 瀏覽
上次公司老細請食飯嚟呢度,覺得味道幾好,今次就帶屋企人嚟食下。鹽焗花螺花螺比較細隻,但配上鹽焗烹煮,帶到花螺鮮味果皮蒸鮑魚 鮑魚大隻厚身,食起上嚟爽口,但略嫌稍微蒸過熟上湯龍蝦 份量十足,足夠十人分,肉質爽彈,但可惜上湯味道唔夠椒鹽鮮魷油炸火喉啱啱好,表皮金黃酥脆,配合微辣椒鹽,香口惹味龍躉兩吃第一吃西芹炒龍躉肉,啖啖肉夠過癮;第二吃酥炸龍躉骨,略嫌炸得太乾豉椒炒蟶子味道濃郁,煎香的米粉底配上醬汁好正人均約$500,CP值唔算好高,但勝在材料新鮮

鹽焗花螺
花螺比較細隻,但配上鹽焗烹煮,帶到花螺鮮味

果皮蒸鮑魚
鮑魚大隻厚身,食起上嚟爽口,但略嫌稍微蒸過熟

上湯龍蝦
份量十足,足夠十人分,肉質爽彈,但可惜上湯味道唔夠

椒鹽鮮魷
油炸火喉啱啱好,表皮金黃酥脆,配合微辣椒鹽,香口惹味

龍躉兩吃

豉椒炒蟶子
味道濃郁,煎香的米粉底配上醬汁好正

人均約$500,CP值唔算好高,但勝在材料新鮮
2024-07-31
2023-12-22 922 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️避風塘炒香辣蟹⭐️⭐️⭐️⭐️椒鹽鮮魷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉粉絲蒸桂妃蚌⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甜酸咕嚕肉⭐️⭐️⭐️上湯菜心苗地址:鯉魚門海傍道西20號地舖龍門海鮮酒家就係海鮮酒家旁有一家"一樂也海鮮檔",價錢公道,海鮮平靚正,買好海鮮,入酒家等食就得啦😋每道菜都好出色,侍應姐姐亦非常殷勤,絕對推薦俾大家!#鯉魚門#海鮮美食#龍門海鮮酒家#秀吉
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️避風塘炒香辣蟹

地址:鯉魚門海傍道西20號地舖
龍門海鮮酒家

#鯉魚門#海鮮美食#龍門海鮮酒家#秀吉
2023-12-16 1046 瀏覽
💖 龍門海鮮酒家 (鯉魚門)✨鯉魚門海傍道西20號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我婆婆係鯉魚門嘅原居民,所以由細到大,我都成日跟佢往返娘家🤙🏻。不過咁耐以黎,我都冇係鯉魚門食過海鮮大餐😆今日同老公返去做冬,緊係要帶佢朝聖😌,首先我哋就喺「一樂也」買海鮮左先,總共買咗$362 ,之後再拎去餐廳加工😌,加工費每一款海鮮只係$100保證新鮮❤️。-豉油王蝦🦐配以豉油去製作,蝦肉鮮嫩多汁,連蝦頭都仲有好多膏🧡,入口後帶來豐富嘅甜味,令人回味無窮。豉油嘅鹹香與蝦的鮮甜完美融合。-蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌🐚蒜蓉同粉絲增添了層次感😍。超大隻嘅貴妃蚌好鮮甜,好爽口。每一啖都食到貴妃蚌鮮美同蒜蓉嘅微香辣味🌶️。粉絲的腍滑口感嘅粉絲更加增添左一份特別嘅風味。-椒鹽鮮魷🦑鮮嫩嘅魷魚經過油炸之後,表面呈現金黃酥脆嘅外皮,食起上嚟酥脆可口👍🏻。椒鹽帶點微辣,令到魷魚更加開胃。我覺得呢個魷魚好抵食,因為份量都幾多㗎🙌🏻。-咕嚕肉🐷 $98咕嚕肉係我地最中意嘅粵菜,醬汁香甜🍬,肉質相比出面餐廳嘅更為韌嫩。經過炸製後,淋上甜酸醬,令肉肉更加入味😻,我忍唔住成碟清左🫶🏻-蒜蓉炒唐生菜🥬 $88主廚炒到好爽口,菜又夠翠綠💚,蒜

💖 龍門海鮮酒家 (鯉魚門)
✨鯉魚門海傍道西20號地舖

-豉油王蝦🦐

-蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌🐚

-椒鹽鮮魷🦑

-咕嚕肉🐷 $98

-蒜蓉炒唐生菜🥬 $88
主廚炒到好爽口,菜又夠翠綠💚,蒜蓉唔會好鹹,調味剛剛好😚

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-12-16
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
2023-12-16 607 瀏覽
出名食海鮮嘅地方,鯉魚門當然榜上有名。朋友介紹呢間餐廳,佢話呢間優勝之處係不會當我地水魚咁,兩個人食真係按翻二人份量。就算兩個人都可以食到好多款海鮮!又不會焗人食套餐,彈性大~先要去海鮮檔買海鮮,之後先至去酒家加工。今次揀咗係喺酒家右手邊嘅一樂也海鮮檔,幾多款式,啲員工又會推介最時令嘅海鮮。豉油王蝦碌,大大隻,最重要連蒜蓉一齊炒,好香,入味又滋味,蝦肉好爽口彈牙,啖啖肉,食得過癮。用手食、剝殼都唔怕,佢哋會提供檸檬茶俾你洗手。椒鹽鮮魷,炸到金黃色,炸皮夠薄,唔會食到幾尺厚的麵粉,但又保持到酥脆嘅口感。每條都好粗壯,份量頗多。菠蘿咕嚕肉賣相不錯,啲肉夠酥軟,外層個皮唔會淋,保持脆身。而且仲有啲三色椒🫑、菠蘿🍍,令到個餸更開胃~炸蠔兩隻蠔脹卜卜,我最驚蠔有鐵銹味,呢隻完全冇,只有嫩滑鮮味,唔太好蠔嘅我都覺得好吃~

菠蘿咕嚕肉

炸蠔
2023-11-22 513 瀏覽
到咗香港影芒草🌾嘅季節,今次嚟到鯉魚門影相兼覓食,行到入村就好似去咗離島咁chill。鯉魚門係一個盛產海鮮嘅地方,所以今次嚟到呢度:📍龍門海鮮酒家 (鯉魚門)鯉魚門海傍道西20號地舖首先坐落之後,我哋可以行出去一間叫做「一樂也海鮮檔」揀新鮮海產,再幫你攞入去廚房加工。😃你見到「一樂也」呢邊啲海鮮都生猛,種類都好多!🔻1. 豉油皇香煎蝦 🦐炒得好香口,亦保持到蝦肉咁彈牙,而且食哂成個蝦頭都唔覺得有絲毫煋味。🔻2. 拍蒜羗蔥炒蟹🦀兩人份一隻蟹剛好,蒜羗蔥量好多,蟹嘅外內都吸哂味!🔻3. 柒味椒鹽瀨尿蝦🦞呢一味做得好出色,長長嘅瀨尿蝦分成五小件,外層舖滿香炸乾蒜,而入面蝦肉嫩滑鮮甜。🔻4. 咕嚕肉🐖一間酒家點少得小菜,咕嚕肉外脆內軟,肉質肥瘦適中,加上酒家完全唔吝嗇菠蘿同埋甜椒,食下食下會上癮。🔻5. 蒜蓉炒西蘭花🥦個份量好多,好在佢唔會炒到好乾身、好油,可以中和下個味蕾。☺️裏面嘅店員服務好周度,環境也一流。👍🏻

鯉魚門係一個盛產海鮮嘅地方,所以今次嚟到呢度:

📍龍門海鮮酒家 (鯉魚門)
鯉魚門海傍道西20號地舖

你見到「一樂也」呢邊啲海鮮都生猛,種類都好多!

1. 豉油皇香煎蝦 🦐

2. 拍蒜羗蔥炒蟹🦀

兩人份一隻蟹剛好,蒜羗蔥量好多,蟹嘅外內都吸哂味!

3. 柒味椒鹽瀨尿蝦🦞

4. 咕嚕肉🐖

5. 蒜蓉炒西蘭花🥦

裏面嘅店員服務好周度,環境也一流。👍🏻

2023-10-15 448 瀏覽
店名: 龍門海鮮酒家 地址: 鯉魚門海傍道西20號地舖油塘站A1出口,行14分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今次趁假期去左鯉魚門食海鮮,揀左左龍門海鮮酒家,去樓下有一樂也海鮮,揀好海鮮同煮法就可以入去等食lu😚店員仲會建議每種海鮮嘅煮法,服務好周到,仲會不停幫我地換碟添👍🏻油焗奄仔蟹❤️❤️❤️❤️❤️時價 ($280)係店員推介之選,話油焗完會特別香,令蟹🦀嘅鮮甜美更出,佢地仲幫我哋揀左隻爆哂膏又重嘅蟹,食落油香四溢又啖啖肉😍蒜蓉粉絲扇貝❤️❤️❤️❤️❤️$25@1隻蒜蓉份量多,夠香囗,配上粉絲索哂啲香味,扇貝肉厚鮮味,超滿足😋豉油蝦❤️❤️❤️❤️時價($75)有6大隻,炸至外殼金黃色,蝦身🦐彈牙爽口,送飯一流❗️咕嚕肉❤️❤️❤️❤️$98去酒樓必點咕嚕肉,炸粉唔厚,肉質有咬口,加上菠蘿酸酸甜甜超開胃😚椒絲腐乳炒通菜❤️❤️❤️❤️❤️$88店員推薦當日通菜好新鮮,並建議用椒絲腐乳炒,果然無介紹錯,食落有鑊氣又爽口🤩白飯❤️❤️❤️❤️❤️$15粒粒分明,配餸食一流加工費$200茶芥$12
店名: 龍門海鮮酒家

地址: 鯉魚門海傍道西20號地舖
油塘站A1出口,行14分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

油焗奄仔蟹❤️❤️❤️❤️❤️
時價 ($280)

蒜蓉粉絲扇貝❤️❤️❤️❤️❤️
$25@1隻

豉油蝦❤️❤️❤️❤️
時價($75)
有6大隻,炸至外殼金黃色,蝦身🦐彈牙爽口,送飯一流❗️

咕嚕肉❤️❤️❤️❤️

椒絲腐乳炒通菜❤️❤️❤️❤️❤️

白飯❤️❤️❤️❤️❤️
粒粒分明,配餸食一流

加工費

茶芥
2023-08-26 493 瀏覽
以前印象中鯉魚門海鮮都係呃人嘅,但朋友臨走前想去食海鮮,就唯有近近地去鯉魚門搏下啦~ 可能係食lunch時間所以去到海鮮街都冇乜人,響街頭附近見到呢間都光猛舒服,就入去試吓。一入到去啲姐姐都好好人,我哋問清楚加工費點計先,佢哋都好有耐性咁解釋清楚,呢度嘅加工費比起西貢同三聖邨仲抵,per head嘅海鮮低於$300就每位收$100加工費(我哋最後買咗三款海鮮總共$466,所以都係每位加工費$100)。之後我哋去咗旁邊嘅一樂也買海鮮,個老闆好好人又老實,提我哋唔好買瀨尿蝦話今日唔抵,揀鮑魚嗰陣又唔會亂叫我哋搵最大嗰種,全程都服務態度良好唔會因為我哋得兩個人幫襯得少就黑面。除咗海鮮之外,我哋仲叫咗咕嚕肉,呢個都係佢哋嘅招牌菜出色。我哋食到一半有隻烏蠅land咗落去,姐姐見到即刻幫我哋換過一碟新嘅,仲係咁say sorry(間餐廳其實好乾淨,只係咁啱有一隻烏蠅)。第一樣係酥炸元貝,嗰炸粉超鬆脆,隻元貝雖然唔係好厚身,但佢炸到啱啱好非常嫩口😋之後係陳皮蒸鮑魚,我哋唔係叫最大嗰種鮑魚,但係已經超厚肉,個廚師蒸嘅時間掌握得啱啱好,加埋個陳皮豉油,成個口都充滿鮮味😍最後係最期待嘅油鹽焗奄仔蟹,海鮮舖

最後係最期待嘅油鹽焗奄仔蟹,海鮮舖老闆真係冇呃人,佢話唔靚包換,蒸出嚟隻蟹爆曬膏,仲要充滿油香,超級幸福呀🥰

我見隔籬枱10幾個人,有椒鹽瀨尿蝦、象拔蚌刺身同埋墨魚,超正!下次都要多啲人嚟食多幾樣嘢!

• 咕嚕肉
  • 陳皮蒸鮑魚
2023-08-20 326 瀏覽
今日同老公都放假,訓到自然醒,老公提議到鯉魚門行吓,又可以食埋海鮮😍😍😍我當然舉腳贊成啦!我哋今次去咗龍門海鮮酒家,樓下有檔「一樂也」海鮮,揀好海鮮就入去洒家等食就得㗎啦!油焗奄仔蟹🦀️這是侍應姐姐介紹的煑法,跟鹽焗是不一樣的!油焗更香口,更能帶出蟹的鮮甜美,但一點也不會覺得油膩!海鮮檔哥哥幫我揀咗隻蟹又大又爆曬糕,非常滿意!連一向不太愛吃蟹的老公(他喜歡吃但嫌麻煩)也讚不絕口,又多肉又鮮又香!炸蠔🦪炸漿好薄、好香又脆, 鮮蠔肥美又juicy,非常好味清蒸海斑海斑肉質非常嫰滑,配上芫荽蔥花,人間美食!而且火候剛剛好,如此高品質的控制,在家裏很難做到!椒絲腐乳通菜腐乳配通菜,炒得翠翠綠綠,又係冇得輸,正呀!甜酸咕嚕肉酸酸甜甜,菠蘿青椒,啖啖肉,懶人最愛!酒家冷氣非常充足,每張枱有一定的距離,坐得非常舒服!侍應姐姐會建議每種海鮮的造法,又勤加茶,非常細心,讚!今天同老公來,未能品嚐其他海鮮的鮮味,下次會和多些朋友再來幫襯!😋😋😋

油焗奄仔蟹🦀️

炸蠔🦪

炸漿好薄、好香又脆, 鮮蠔肥美又juicy,非常好味

清蒸海斑

椒絲腐乳通菜

腐乳配通菜,炒得翠翠綠綠,又係冇得輸,正呀!

甜酸咕嚕肉

酸酸甜甜,菠蘿青椒,啖啖肉,懶人最愛!

2023-08-11 246 瀏覽
早排即興去佐鯉魚門食海鮮估唔到價錢同出面加工唔係差好多😇而且一個地方可以搞曬買海鮮同加工真係好方便😝😝今次朋友介紹去佐一樂也買海鮮上去隔7離龍門到加工🤪-------------------------⭐️油焗蟹👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超推介 本身平時食開係花雕蛋白蒸黎到姐姐推介呢隻 試一試果然好香口🥰間海鮮檔都ok 隻蟹爆曬膏咁大隻咁重都係💰2xx⭐️蒜蓉粉絲扇貝粉絲份量夠 金銀蒜都爆得香口唔點豉油都夠曬味👍🏻⭐️椒鹽墨魚超香口 同脆身 好開胃😝😝⭐️咕嚕肉 $98⭐️椒絲腐乳通菜 $88除佐加工既三款海鮮外鋪頭自己既小菜都唔錯❤️兩碟都高質🤣-------------------------
早排即興去佐鯉魚門食海鮮

除佐加工既三款海鮮外
鋪頭自己既小菜都唔錯❤️
兩碟都高質🤣
-------------------------
一向都好鍾意食海鮮,不過就未試過去鯉魚門食!前排朋友就帶我去食一次!❣️原來係可以先在海鮮檔選海鮮,然後才叫酒家加工的。❣️酒家加工費為$100一樣海鮮,亦都有其他菜式,方便快捷食餐海鮮餐!❣️當日最深刻係奄仔蟹🦀️,用上鹽焗方法保留海鮮鮮甜之餘,更添滋味(鹽焗真係平時自己唔會做到的整海鮮方法,絕對值得一食!)🦀️奄仔蟹(海鮮檔$240一隻,加工費$100)- 爆膏好香口!肉好結實,啖啖肉都鮮甜,真係後悔只點左一隻🌟咕嚕肉$98- 外皮香脆,入面肉幾嫩,價錢超合理🦪生蠔$18/隻- 大大隻生蠔炸得剛剛好,夠肥美juicy🐟魚亦軟嫩彈口,估唔到唔算大條,但都幾多肉食飯期間見到人買了勁肥美大條聖子,好吸引!鎖定目標下次去食!ps不要以為鯉魚門好難去,其實油塘地鐵出去後行10-15分鐘就到了!

❣️原來係可以先在海鮮檔選海鮮,然後才叫酒家加工的。
奄仔蟹

🦀️奄仔蟹(海鮮檔$240一隻,加工費$100)
奄仔蟹

- 爆膏好香口!肉好結實,啖啖肉都鮮甜,真係後悔只點左一隻

🌟咕嚕肉$98
咕嚕肉

- 外皮香脆,入面肉幾嫩,價錢超合理

🦪生蠔$18/隻

- 大大隻生蠔炸得剛剛好,夠肥美juicy

🐟魚亦軟嫩彈口,估唔到唔算大條,但都幾多肉

咕嚕肉
因為我安排咗今日同朋友喺鯉魚門三家村半日遊再去食海鮮直落,而作為一個香港人,今次係我第二次嚟到鯉魚門食海鮮,帶大家嚟到龍門海鮮酒家!預先喺隔離嘅一樂也海鮮檔揀海鮮,再入酒樓加工💕今日就試吓新鮮嘅賴尿蝦同元貝啦!大家可以選擇自己鍾意嘅煮法,即買即整好有新鮮感啊✨星期日嘅夜晚都幾爆場㗎!大家嚟之前記得先預約啊🤭⭐️椒鹽賴尿蝦有半隻手臂長的原隻時令新鮮賴尿蝦,分成四小件,以香炸乾蒜調味,外層揸中炸得話香脆,入口鮮甜嫩滑,惹味香口。⭐️蒜蓉炒絲蒸元貝一碟兩隻元貝,以香蒜油清蒸,配合粉絲味道清甜爽滑⭐️油焗奄仔蟹好大隻同埋流晒油,估唔到肉蟹都有蟹膏可以食到!見到周圍好多台都點咗, 應該係招牌菜!⭐️椒絲腐乳通菜新鮮嘅通菜真係會零舍爽口,食得出新老各半的通菜,令口感層次分明!腐乳味道香而清新,有別以往傳統嘅鹹味。⭐️甜酸醬咕嚕肉炸得外脆內軟,酒樓叫嘅咕嚕肉,真係特別滾熱辣!除咗唔會太多粉,咬落去嘅香脆,仲要係脂肪層夠爽脆,配合埋菠蘿甜椒同甜酸醬,真係特別開胃!

⭐️椒鹽賴尿蝦

⭐️蒜蓉炒絲蒸元貝
一碟兩隻元貝,以香蒜油清蒸,配合粉絲味道清甜爽滑

⭐️油焗奄仔蟹

⭐️椒絲腐乳通菜

⭐️甜酸醬咕嚕肉
2023-07-09
5 分鐘 (堂食)
  • 油焗奄仔蟹
2023-07-10 247 瀏覽
一向喜歡吃海鮮,和朋友都在九龍東上班,去鯉魚門吃十分方便。從油塘港鐵站大約走十分鐘就來到這海鮮街,很有漁村風情,我們先去朋友推介的一樂也買海鮮,再選擇龍門海鮮酒家加工煮食。龍門是傳統酒樓格局,座位闊落坐得舒服,還有很親切的服務員姐姐,令我們都很享受在這裡用餐。椒鹽班馬瀨尿蝦(1斤)$288選了一斤的瀨尿蝦,用椒鹽的做法最適合,咬下去滿咀鮮香,較大隻的瀨尿蝦口感特別好,而它的肉質非常彈牙,鮮嫩多汁,且在煎炸過程中熟度十分恰到好處,我們邊吃邊感嘆廚師煮得剛剛好,令瀨尿蝦的鮮味和質感發揮到極緻。鹽焗奄仔蟹$280接下來是鹽焗奄仔蟹,我們選的奄仔蟹也比平常的大隻,用牛油鹽焗的做法更香,打開一看滿滿是蟹膏十分吸引,奄仔蟹的味道鮮美,口感也嫩滑,蟹膏和蟹肉混和一起吃,簡直是人間美味。果皮蒸鮑魚$66朋友選吃的鮑魚,一向沒特別愛,但這一道卻驚艷了我,鮑魚可以用刀叉輕易切開,有著鮑魚獨有的鮮香彈牙,蒸得剛好,一點也不韌,這價錢品嚐到這樣出色的海鮮性價比高。三道海鮮的加工費$240也很合理。咕嚕肉$98酸酸甜甜的咕嚕肉十分香口開胃,味道層次豐富,口感彈牙,肉質香脆,咬下去啖啖肉,也有不少菠蘿及青紅椒帶來

椒鹽班馬瀨尿蝦(1斤)$288

鹽焗奄仔蟹$280

果皮蒸鮑魚$66

咕嚕肉$98
酸酸甜甜的咕嚕肉十分香口開胃,味道層次豐富,口感彈牙,肉質香脆,咬下去啖啖肉,也有不少菠蘿及青紅椒帶來清新口感,份量十足,是港式平民美食。

椒絲炒通菜$88
用上紅椒、腐乳、薑絲來炒的通菜,炒得爽脆有鑊氣,在家沒法吃到這味道,雖然簡單的一道菜,也顯出它的心思。

總括來說,在鯉魚門吃海鮮比想像中有驚喜,海鮮新鮮又大隻,超級有鮮味,而龍門加工也是一流,將海鮮味道做到最好,讓你買的海鮮覺得很有物值,下次我也會再來吃。
2023-07-06 245 瀏覽
椒鹽瀨尿蝦,個分量就是有我半只手那麼大。瀨尿蝦的味道不會咸,而且因為是新鮮的關係所以吃起來是彈牙的。這一隻就沒有蝦黃,但是勝在新鮮肉厚。黃油蟹絕對是這一個地方的重點必吃。我本身是第一次吃黃油蟹,所以不知道來的時候會是什麼味道,當然青蟹肯定吃過,但是這等級的蟹黃我真的是震驚了。廚師會先油炸表面再加上一些蛋漿來固定蟹黃,吃起來盡然是甜的。蟹油已經滲到了蟹鉗裡面去了,但我打開的時候就非常震驚。非常推薦各位一定要點這一道。鮮貝是粉絲蒸,鮮貝是新鮮開的,所以味道上是偏甜脆的。粉絲蒸都不會太油膩,吃起來是帶有蒜蓉味但是不會太重。所以建議各位可以點一人4個,再配點啤酒真的是無敵。在吃完海鮮後,我們還加點了咕嚕肉和通心菜。點上兩個白飯,陪飯真的是不錯。咕嚕肉不會太太甜,再配上一點菠蘿,甜甜酸酸。整體上如果要吃海鮮一定要去這個地方因為真的是超值得。

整體上如果要吃海鮮一定要去這個地方因為真的是超值得。
2023-06-25 197 瀏覽
見今日天氣咁好~ 同爸爸去鯉魚門食海鮮先! 我地去海鮮檔買海鮮先~ 去左間”一樂也” 揀左蝦, 生蠔, 同奄仔蟹~ 見到佢地好生猛🤭之後去左隔離酒樓加工,超方便同近! ❤豉油王蝦(4隻)炒到好大鑊氣! 超香呀 而且蝦好大隻! 爽口彈牙! 超新鮮❤黃金酥炸蠔 (2隻)炸到黃金色, 超脆口! 外脆內軟~ 勁juicy! 唔會煮到熟晒, 食落唔腥呀! ❤油鹽焗奄仔蟹好大隻超多蟹膏,金黃色 😘好邪惡呀 蟹膏唔腥肉~ 蟹肉鮮甜😊啖啖肉❤蒜蓉腐乳炒通菜 份量好大,唔會太咸, 味道岩岩好! 好惹味! 係呢到加工費200蚊!價錢好合理呀~ 待應們會問你想點煮~ 或者可以叫佢地介紹點煮法~ 呢間酒樓煮得好好食🤓待應們既服務好好~ 一見我地食到個碟裝晒殼就會幫我地換~ 👍🏻
見今日天氣咁好~ 同爸爸去鯉魚門食海鮮先!
之後去左隔離酒樓加工,超方便同近!

❤豉油王蝦(4隻)
炒到好大鑊氣! 超香呀 而且蝦好大隻! 爽口彈牙! 超新鮮

❤黃金酥炸蠔 (2隻)

❤油鹽焗奄仔蟹
好大隻超多蟹膏,金黃色 😘好邪惡呀
蟹膏唔腥肉~ 蟹肉鮮甜😊啖啖肉

❤蒜蓉腐乳炒通菜
份量好大,唔會太咸, 味道岩岩好! 好惹味!