2015-07-11 1989 瀏覽
有朋自遠方來,難得聚一聚,就揀咗打邊爐,圍埋一齊易傾計。原本長枱卡位,位置都ok,酒樓見我哋一行6人,竟然主動提出換張圓枱我哋。張枱大咗又易傾計,fit哂! 點咗特價孖寶,鴛鴦湯底另配紅、黃、綠各一嘅邊爐料~點咗肥牛、羊肉、雞肉、三鮮魚皮鮫、雲吞、水餃、四寶丸。覺得最出色係墨魚滑,爽口彈牙!手唧蟹子麵好得意,咬落粒粒蟹子,好味又特別~ 都想講吓混醬材料總共10款!辣椒粒好出味,配以豉油,簡直係打邊爐絕配!知味醬都唔錯,似日式涮涮鍋沾嘅芝麻醬;仲有潮州辣醬,冇想像中辣到發麻號感覺,有啲似XO醬個惹味~任飲當然唔少得各款汽水,酸梅湯,夏枯草,豆漿都有,估佢唔到有石榴同菠蘿沙冰,好味! 糖水有紅、綠豆沙,芝麻糊,最出色係杏仁茶~

肥牛、羊肉
糖水有紅、綠豆沙,芝麻糊,最出色係杏仁茶~
自製石榴溝菠蘿沙冰
題外話/補充資料: 值得一提,宜家做緊夏令半價,枱枱食緊龍蝦伊麵,醬油雞,好抵食!可惜我哋用咗打邊爐孖寶,唔可以同時有呢個優惠...
肥牛、羊肉
  • 肥牛、墨魚滑、手唧蟹子麵、烏冬、杏仁茶、菠蘿沙冰