2019-09-18
本身都好鍾意廚神Gordon Ramsay 成日睇佢既YouTube & TV show但認真講句 呢間餐廳純粹食名 好失望食物質素好麻麻 完全食材都唔值呢個價連賣相擺盤亦好求其 $888食咗D乜~~~兩個人怕Beef Wellington四件食唔哂我地揀左tasing menu 包含5 courses 其中main係一件Beef Wellington 📍牛油入面有融入牛骨髓,所以餐廳亦有用心思用真牛骨去擺牛油📍Course 1 -芝士撻 (味道係超濃烈既車打芝士,但單一味道層次,好普通)& 魚子醬配青豆 (配搭好特別,我自己覺得唔太襯,而且咁既價錢比青豆我做starters,會唔會難登大雅之堂)📍Course 2 - 半熟蛋、蘆筍配蛋黃醬 & 脆米(呢個course放上黎真係O咀😨😑,好似食緊早餐咁,而且賣相好核突。完全唔係fine dinning 既水評,食材勁cheap,味道無驚喜,真係ramasy既餐廳整既野嗎?)📍Course 3 - 炸蠔配銀鱈魚 (蘑菇汁帶點花椒八角味,個蠔真實係超細粒睇唔到咁制,而且炸粉超厚,放題既炸蠔水準😑我想像中既銀鱈魚係好滑,但呢個相反好實好鞋)📍
成日睇佢既YouTube & TV show
但認真講句 呢間餐廳純粹食名 好失望
食物質素好麻麻 完全食材都唔值呢個價
連賣相擺盤亦好求其 $888食咗D乜~~~
兩個人怕Beef Wellington四件食唔哂
我地揀左tasing menu 包含5 courses
其中main係一件Beef Wellington
📍牛油入面有融入牛骨髓,所以餐廳亦有用心思用真牛骨去擺牛油
📍Course 1 -芝士撻
(味道係超濃烈既車打芝士,但單一味道層次,好普通)
& 魚子醬配青豆
📍Course 2 - 半熟蛋、蘆筍配蛋黃醬 & 脆米
📍Course 3 - 炸蠔配銀鱈魚
📍Course 4 - 最期待既Beef Wellington ⭐️
(肉質好嫩,雖然睇落好紅,但一D都無生既味道,酥皮夠脆,涵亦唔會太散,但我記得Gordon Ramsay YouTube 教整Wellington,其中一層有Parma ham wrap住,但呢個Wellington 就無)
📍Last Course 5 - 朱古力mousse 配椰子雪糕 同walnuts
(另外既朱古力蛋糕係生日送既,兩款甜點味道都好似 非常甜到漏既朱古力,無辦法完全食哂)
因為以上食物都麻麻 我地散叫咗scallops 試
📍燒帶子配青醬
係全晚最好食,燒得岩岩好,配上青辣椒醬同上面既蘋果,味道非常夾,終於有樣好食😭
另外叫咗兩杯cocktails
埋單二千幾 純粹支持chef ramasy同食景