2023-03-21 377 瀏覽
最近網上睇到上環有間網紅打卡餐廳。於是約妹妹去果度食個午餐順便傾下我哋來緊六月旅行。我比妹妹早到去到餐廳門口,望一望環境係粉紅色幾靚,但發覺啲枱超密雜仲要用透明膠板間開😓。心諗邊度似打卡餐廳,似冰室多啲。之後侍應問我齊人未,話用膳只可以50分鐘。於是我喺門口等埋妹妹先入座,得50分鐘就真係有啲趕。到我哋入座張枱係同人搭枱,望入去得近門口果幾張枱比較坐得鬆動,其實真係冇位打卡。張枱超細,一坐低就已經即刻點餐。我哋點左呢間餐廳嘅兩款招牌午餐,無骨海南雞飯,吉列咖喱厚豬柳配稻庭烏冬,另外追加左兩隻豬肉餃子雞翼。等左十幾分鐘,終於海南飯送上枱先。講下無骨海南雞飯,首先個海南雞飯配左個胭脂蘿蔔和鮮雪耳濃雞湯,用左隻透明玻璃杯上碗雞湯,打破傳統用湯碗望落幾精緻。飲落個湯濃郁雞味完全唔油。講下海南雞,肉質煮得都幾嫩滑但冇乜雞味,至於個油飯都幾香唔油膩,細細碗啱啱好。我哋食曬個飯之後,先送來小食豬肉餃子雞翼。豬肉餃子炸得香脆,不過啲豬肉餡就冇乜味,我哋懷疑係咪漏咗啲汁去點。之後再等多左陣,吉列咖喱厚豬柳烏冬終於送到來。好彩我哋兩個係share 來食。如果唔係單叫吉列咖喱豬柳果位就要等差唔多半個鐘先有得

等左十幾分鐘,終於海南飯送上枱先。
無骨海南雞飯

豬肉餃子雞翼

之後再等多左陣,吉列咖喱厚豬柳烏冬終於送到來。好彩我哋兩個係share 來食。如果唔係單叫吉列咖喱豬柳果位就要等差唔多半個鐘先有得食。
吉列咖喱厚豬柳配烏冬

好啦…講下個吉列厚豬柳,係真心整得好食!的確好食過其他專門吉列炸豬扒店。
炸得好香脆,個脆皮好薄唔厚,食起上嚟豬柳厚啖啖肉好好味。

但係食到一半,個侍應走埋放低張單提我地50 分鐘就來完。我望下個錶仲有15 分鐘先夠50 分鐘。其實都唔使咁急嘅,果陣餐廳有已經好多人埋左單,有起碼有6至7張吉枱,加上出面根本冇人排隊,就算有客入來都完全唔使等,足夠應付人流。但係侍應係咁催我地埋單,我哋都啱啱放低筷子,茶都未飲完就要我哋埋單使唔使咁趕呀😒

認真講服務態度真係需要改善下,又或者用膳時間改做60 分鐘。50分鐘用膳唔係唔得,咁係咪全部點單10 分鐘同一時間上菜先?上菜要30分鐘比人食10 分鐘,之後已經叫啲客埋單,人哋啲食物都未食完,食到趕頭趕命,咁樣就算啲嘢幾好食都好,啲客未必下次返去食嘅😒