2017-04-05 1010 瀏覽
好耐未去過銅鑼灣食晚飯,老公喺OpenrRice度搵到呢間餐廳,所以Book枱去試下。是晚星期五,百樂中心樓下排曬長龍,要等10-15分鐘先上到餐廳。入到餐廳已全院滿座,好誇張,大部分都係女性。我哋被安排坐左係一角落既地方,沒有燈光,只能依靠兩枝蠟燭照明,似是露營般的感覺。我十分欣賞佢哋的擺設,例如紙巾同碟。打開Menu,琳瑯滿目,我哋叫咗西班牙沙律,海水啤酒海鮮火鍋 (蕃茄尼忌廉啤酒湯), 玉桂蘋果卷同一支啤酒。西班牙沙律:有好多新鮮嘅蔬果食材,有蕃茄、紅椒、青瓜、粟米、紫洋蔥等等,配埋酸酸辣辣既醬汁,開胃。海水啤酒海鮮火鍋 (蕃茄忌廉啤酒湯):員工先放上小小的火爐同茶壺,內裡全部係啤酒蕃茄湯。跟著,黎左四碟小海鮮,有蝦、帶子、蜆、蟹鉗和螺肉。帶子、蟹鉗和螺肉已預先烚了半熟。等了一陣,當湯開始熱熱哋既時候,我哋開始放半熟既海鮮黎食。新鮮既海鮮帶有少許啤酒味,但飲了啤酒既老公就只能食到海鮮味!由於係露營壺既關係,一切都要慢慢等熟先能進食。最後,果壺蕃茄湯飲到唔停口,因為壺湯有蕃茄味、啤酒味同海鮮味,味蕾簡直係唔知點形容。玉桂蘋果卷:暖暖的,個酥皮很脆,不算太甜,裡面有好多腍左既蘋果片,

西班牙沙律
玉桂蘋果卷
玉桂蘋果卷:暖暖的,個酥皮很脆,不算太甜,裡面有好多腍左既蘋果片,配埋玉桂既香料,加上雲尼拿味重既雪糕,不錯!
2017-03-31
西班牙沙律
玉桂蘋果卷
  • 海水啤酒海鮮火鍋(蕃茄忌廉啤酒湯)