2014-09-18
哥哥人緣好,朋友多,而眾多朋友中亦不乏愛吃之人,當中有一位K哥哥,因得悉XO仔不時會於openrice及facebook刊登食評,所以就經哥哥介紹,兩個月前大家成為社交網站上o既好友,交流食經。與K哥哥做咗網友不久,細佬無意間發現咗原來佢都有喺openrice度寫食評,影出黎o既相仲非常專業,心諗有機會一定要拜師學藝 !家兄乃大忙人一名,經常周遊列國,在港期間約會亦排得滿滿,碰巧上星期三我地三個人都有空檔,大家好爽快地就約咗出黎食晚飯。K哥哥好就得人,得知XO仔甚少過海,當晚特意揀選咗一家位於中環o既French Window Brasserie and Bar,方便我地憑單享用三個鐘頭免費泊車優惠,佢自己搭地鐡亦好簡易。French Window正門及走廊位置現正進行裝修工程,莫非係想擴充酒吧面積?!餐廳樓面高,燈光柔和,室內佈置裝潢新潮,餐桌餐具潔亮衛生,望出窗外又有靚景睇,感覺好有氣派 。此外,座位間空間足,完全冇擠迫感,亦唔會話好嘈,加上冷氣夠,坐落舒適清爽。餐廳如此格調高雅,食物價錢亦絕不低廉,食客竟然要用離餐廳頗遠o既商場洗手間,小肥不得不扣一分環境分 !正如食評們所
K哥哥好就得人,得知XO仔甚少過海,當晚特意揀選咗一家位於中環o既French Window Brasserie and Bar,方便我地憑單享用三個鐘頭免費泊車優惠,佢自己搭地鐡亦好簡易。French Window正門及走廊位置現正進行裝修工程,莫非係想擴充酒吧面積?!餐廳樓面高,燈光柔和,室內佈置裝潢新潮,餐桌餐具潔亮衛生,望出窗外又有靚景睇,感覺好有氣派 。此外,座位間空間足,完全冇擠迫感,亦唔會話好嘈,加上冷氣夠,坐落舒適清爽。餐廳如此格調高雅,食物價錢亦絕不低廉,食客竟然要用離餐廳頗遠o既商場洗手間,小肥不得不扣一分環境分 ! 正如食評們所講,餐廳只有五位服務生 ,儘管當晚入座率只有六成左右,要搵個人幫忙落單、叫酒、加水等都要揮好耐手,好明顯係人手不足,亦即服務分被扣原因。雖則如此,XO仔都要公平啲講句,哥哥仔們都非常溫順有禮,態度唔會因自己忙碌而變得差劣。入座時當被問及到想先飲有氣定冇氣o既水時,小肥隨即答要水喉水,哥哥仔都好友善地解釋話餐廳並冇提供水喉水,仲建議我地不如飲熱水;哥仔客氣時,兩位哥哥都好識do,開咗枝白酒黎飲 。 K哥哥原來係Citibank Gourmet Pleasures Plus會員,於French Window用膳可享有七折優惠,不過唔包酒水。大家見唔趕時間,所以就先叫咗幾道小食同湯,索性慢慢食完先叫主菜,食夠熱野再叫 甜品。 麵包籃:麵包籃中有白麵包同麥包,小肥因健康理由只可以食前者。白麵包皮層煙韌,包心軟熟,配角牛油都好香滑。正當細佬班門弄斧地投訴籃中o既麵包唔夠熱時,哥哥就解釋法國人其實好少會整熱啲麵包黎食,仲問細佬係咪冇留意到餐廳入口處有張麵包桌 ,因為服務生要等食客入座後先喺嗰度切出麵包,放進籃中,連同牛油一拼上枱。嘩,哥哥不但見識廣博,觀察力亦同樣好,XO仔又上咗一課 ! Homemade Jumbo Shrimp Tartar($208):餐廳一共提供四款homemade tartar,眼見食評們都未有喺openrice度提及過珍寶蝦tartar,大家亦覺此乃最有特色o既一款,所以就抱住一份冒險精神叫咗黎試。半透明o既珍寶蝦tartar外表呈灰藍色,滑身得黎亦帶丁點爽脆,入口時散發著鮮香,仿如置身於法國小島上,身正吹來海風般,教人醉倒 !兩位哥哥都激讚,唯獨個人覺得海鹽味稍為濃咗少少,如果醃製時師傅可以輕手啲效果應更佳。 Crab Cake on Celery & Apple Salad with Black Truffle Mayonnaise($108):蟹餅唔多夠熱,只屬和暖,雖然蟹肉份量足,而且鮮,可惜質感偏乾偏嚡,味道過咸,醬汁又唔夠松露味,個人覺得有需要改良。 Roasted Bone Marrow with Black Truffle Crust($98):French Window條燒骨髓係XO仔食過賣相最吸引,體積最大,價錢最超值o既一家 !骨髓油滑,佈滿黑松露幼鹽粒o既面層濃郁野味,塗上伴碟o既多士一齊食,增添香脆感之餘又冇咁溜,同時亦無減其香滑度,精彩細膩! Black Truffle Cream Soup($108):嘩,碗忌廉湯真係好大盅,而且面層可以清楚睇到一大團黑松露醬,証明好足料!忌廉湯稀杰適中,黑松露香濃得黎一啲都唔咸,雖然唔係好溜,不過始終飲完會成肚水,小弟建議大家都係叫黎分,留肚試多幾道菜式 。 Seafood Soup from Marseille($138):哥哥所叫o既海鮮湯多料多到佢要叫細佬影返兩幅相同大家分享,真係幾誇張。餐廳以其海鮮拼盤聞名,每晚應該都會剩餘不少海鮮,估計隔日食唔夠新鮮,所以就順理成章成為海鮮湯o既湯料。 Crunchy Suckling Pig with Dauphinoise Gratin, Braised Endive & Creamed Mustard Gravy($308):乳豬皮脆且唔肥,但肉質微乾,點上味酸o既醬汁,個人覺得冇乜特別,過得去囉。 據哥哥所講,另上o既Dauphinoise Gratin非常正宗,薯仔薄片軟腍入味,食得出芝士同忌廉唔係平價貨,French Window算係幾大方。 Duck Confit & Sauteed Potatoes with Rosemary & Garlic Scent($278):小肥唔多食法國餐,一生人只去過法國兩次,對法國名菜之一o既Duck Confit認識亦唔深,恕在下直言,鴨腿雖不肥膩,皮層好夠香脆,但鴨肉偏嚡同乾,而且味道超咸,唔係我杯茶囉! French Lemon Pie Topped with Meringue($68):眼見咁多位食評都推薦此味檸檬批,我地當然係要一試真偽啦 !檸檬批層批底薄脆,檸檬味o既餡同面層o既Meringue都好light,酸酸甜甜,消滯一流,$68一大件真係幾抵食! Chocolate Mousse($68):相比起下,個朱古力慕絲就唔夠檸檬批出色啦,即使朱古力味濃郁,慕絲卻唔夠軟滑,而且好溜,不吃也吧! 由細到大,哥哥都比XO仔勤奮好學,知識豐富不再話下,由於哥哥觀察力強,冇偏食惡習,事事敢於嚐試,差不多遊遍世界各地,對各國o既食物文化認知程度更可稱得上為經驗之談,喺小肥心目中,哥哥就好似一本人肉百科全書,食物大詞典般,喺佢身上真係學多好多野!今次經哥哥介紹,結識到K哥哥,不僅偷師學咗兩道攝影竅門,仲可以喺環境咁優雅o既「法國窗戶」內一邊品嚐美饌,一邊學習法國餐o既文化,能夠以食會友,賞心樂事也!