2022-02-08
和老公上山頂行大運,係山頂廣場2樓見到一間售買香港特色的精品店,入去行到盡頭,原來有間足球主題餐廳。睇餐牌唔算好貴,於是坐下食個午餐。餐廳充滿足球情懷,無論你是不是足球愛好者都有不少打卡位。食物來到時見是用紙碟,心中有少許懷疑,但食落原來水準甚佳。它還是寵物友善餐廳,可惜我只得一隻貓貓,如果有狗的話一定會帶牠來行山和食飯。澳洲藍蟹肉龍蝦包($188)龍蝦包一咬下來,咔嚓一聲,連坐對面的老公也聽到並嘩一聲,咁脆嘅?係,真係好香脆,夾着龍蝦肉和沙律醬,清新、輕盈,好好食。配菜的薯角也新鮮好吃。法國鵝肝秀珍菌意大利燴飯($178)意大利燴飯有兩片鵝肝,入口即溶又甘香,燴飯濃郁creamy,香氣逼人,又係好好食。意猶未盡,再叫了兩件蛋糕。雖然都是紙碟,但廚師仍落力做好擺盤,而且味道不錯,不是粗製商品。特濃瑞士朱古力蛋糕 ($78)底層是鬆軟朱古力海綿蛋糕,上層是厚實特濃朱古力,濃郁順滑又不會太甜。王林蘋果金寶芝士蛋糕($88)餅乾做底,中間是真的有蘋果肉的鬆軟芝士餡,面層是金寶脆粒,口感和層次非常豐富,甜中帶點酸,超級好味。
餐廳充滿足球情懷,無論你是不是足球愛好者都有不少打卡位。
食物來到時見是用紙碟,心中有少許懷疑,但食落原來水準甚佳。
澳洲藍蟹肉龍蝦包($188)
法國鵝肝秀珍菌意大利燴飯($178)
特濃瑞士朱古力蛋糕 ($78)
王林蘋果金寶芝士蛋糕($88)