2021-11-20
響中環住咗25年,一直都冇啲可以比我可以日日食嘅野…適逢離開咗咁多年之前,今日要送小甯返學🎒,晨咁早周圍搵早餐食。行行吓見到十八座新開,梗係要試下呢間得唔得由於9:00am 就行到過黎,我哋可能係今日第一pair客,「安心」完後,就入去坐低咗。員工好親切,招呼同禮貌好。唔知係咪新開張,有個疑似老闆嘅人響度睇場同做野。落單係用QR code, 好方便。我哋先order咗狗仔粉、火鴨翅同埋細雜燴(原味豬大膠、五香豬肚、清湯豬皮、鮮甜蘿蔔)。狗仔粉味道唔錯 梁生就嫌佢啲粉仔太長(不過我都覺得長咗啲,用匙羹好難成條𢳂得起…)到最後梁生要將啲粉仔篤短佢但味道係好嘅!而且菜脯好香好有咬口,冬菇味亦香濃,食一碗已好飽。幾好食,正常。比我食過嘅其他十八座較糊狀,味道就冇咩變,火鴨絲同木耳絲好足料,唔錯!細雜燴。由於冇試過唔知好唔好食,叫咗個細嘅。個千味醬好食,又香又惹味。我哋走咗豬大腸,我都諗緊佢哋會唔會放好多蘿蔔落去霸位,最後有4舊,啲質素都唔錯幾入味,係有一舊未索夠啲汁。整體成個都好食😋跟手order咗支五花茶,比想像中淡口。可能我響中環飲慣地道嘅涼茶舖,梁生又飲慣元朗啲足料涼茶,呢個五花茶,比較
行行吓見到十八座新開,梗係要試下呢間得唔得
落單係用QR code, 好方便。
跟手order咗支五花茶,比想像中淡口。可能我響中環飲慣地道嘅涼茶舖,梁生又飲慣元朗啲足料涼茶,呢個五花茶,比較稀。
最後食咗個我唔識欣賞但梁生高度評價嘅紅豆沙…
紅豆沙特別之處係佢加咗啲米落去,有別於一般嘅紅豆沙,可以令佢更滑口。佢幾有咬口,而且有果皮香,加咗花奶先雪係好食嘅…另一個角度睇,太多米囉….好似有啲偷工減………不過咁,各花入各眼,可能有人覺得咁先正。