2023-06-12
宜家好難搵到又平又靚既自助餐,雖然呢位置比較入,但係野食種類多,係幾性價比高既選擇~ 我努力💪🏻左盡試去寫比大家參考,將推介既mark左🌈😆(5 😍 係滿分,🤩係半分)🌈⭐️頭盤:每人有4隻生蠔🦪,肥美飽滿,清爽滑溜,新鮮鮮甜之餘有海水鹹香🌊⭐️冷盤海鮮 (好味指數:😍😍😍😍):加拿大青口🇨🇦🦪:幾鮮味爽口,大隻啲就更好🌈松葉蟹🦀️:幾多肉同新鮮,肉質幾軟滑綿密,鮮甜多汁凍中蝦🦐:口感唔會梅,幾鮮甜彈牙三文魚🍣:嫩滑肥美,味道鮮甜油甘魚🐟:口感幼滑細膩,食落淡淡甘甜希靈魚🐟:酸酸地又鮮甜,有啲魚籽🟡既爽脆⭐️冷盤 (好味指數:😍😍😍😍):涼拌木耳:辣辣地🌶️再有啲蒜蓉🧄,爽滑惹味~🌈味付螺肉:辣辣地咁🌶️,鮮甜爽口,夠晒開胃~凍肉拼盤:不過不失~🌈日式茄子🍆:用左甜甜地既豉油同木魚絲煮,質地軟腍香口~巴馬火腿拌蜜瓜🥓🍈:用鹹香火腿🥓配爽甜蜜瓜🍈都ok,再甜啲就更好涼拌雜菌🍄:口感爽滑,不過覺得變熱盤會更加好食同突出個菇🍄既香味~另外仲有冷面🍜、柚子蓮藕片🍊、中華沙律🥗同韓式泡菜🇰🇷🌶️🥬,但小編太飽試唔到,所以就列埋出黎比大家參考先~⭐️沙律🥗 (好味指數:😍😍😍😍):有雜法國生菜🇫🇷🥬、吞拿魚沙律🥗
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
⭐️冷盤海鮮 (好味指數:😍😍😍😍):
加拿大青口🇨🇦🦪:幾鮮味爽口,大隻啲就更好
🌈松葉蟹🦀️:幾多肉同新鮮,肉質幾軟滑綿密,鮮甜多汁
凍中蝦🦐:口感唔會梅,幾鮮甜彈牙
三文魚🍣:嫩滑肥美,味道鮮甜
油甘魚🐟:口感幼滑細膩,食落淡淡甘甜
希靈魚🐟:酸酸地又鮮甜,有啲魚籽🟡既爽脆
⭐️冷盤 (好味指數:😍😍😍😍):
涼拌木耳:辣辣地🌶️再有啲蒜蓉🧄,爽滑惹味~
🌈味付螺肉:辣辣地咁🌶️,鮮甜爽口,夠晒開胃~
凍肉拼盤:不過不失~
🌈日式茄子🍆:用左甜甜地既豉油同木魚絲煮,質地軟腍香口~
⭐️沙律🥗 (好味指數:😍😍😍😍):
有雜法國生菜🇫🇷🥬、吞拿魚沙律🥗、泰式柚子沙律🇹🇭🍊🥗、雞蛋沙律🥚🥗、菠蘿雞沙律🍍🐥🥗、車厘茄🍅、粟米粒🌽、青瓜🥒:有超多款可以自己撈,我就撈左吞拿魚沙律🥗、雜法國生菜🇫🇷🥬、車厘茄🍅同粟米粒🌽,配左日本既芝麻醬⚪️,口感爽脆,味道酸酸地用黎開胃幾好
⭐️熟食 (好味指數:😍😍😍😍):
🌈海南鮮雞🐥:雞皮爽脆,肉質嫩滑,雞味🐥幾濃郁,配埋經典醬汁豉油、辣椒醬🌶️、薑蓉🫚都幾好
日式炸花枝餅拼薯角🦑🫓🥔:炸到金黃香脆,花枝餅🦑彈牙,薯角🥔香酥綿密~
🌈清蒸海上鮮 🐟:條蒸魚🐟蒸得啱啱好,肉質細嫩有鮮味
白忌廉雞🐥:creamy同埋雞肉🐥嫩滑juicy~
豉椒炒青口⚫️🌶️🦪:辣辣地幾刺激,同埋用黎炒青口🦪幾有創意
🌈紅咖喱鴨🍛🦆:鴨肉🦆入口有油香,口感酥嫩,配埋香辣🌶️有椰香🥥既紅咖喱🍛幾唔錯~
黑椒牛柳⚫️🐮:傳統中式菜,幾有穫氣,牛柳🐮唔會韌
菠蘿咕嚕肉🍍🐷:酸酸甜甜,粉唔會太厚,啖啖肉🐷咁~
日式茶碗蒸🥚:水唔會落得太多,口感嫩滑,裡面仲有蟹柳、冬菇⚫️🍄、鳴門卷🍥、白果🟡同木魚絲,配料幾豐富~
北菇扒上素⚫️🍄🥬:裡面有紅蘿蔔🥕、冬菇⚫️🍄、西蘭花🥦同雪耳,係典型羅漢齋既味道
⭐️廚師精選🧑🏻🍳:
🌈日式焗扇貝🐚:用左好多有鹹香既芝士🧀️焗成,扇貝🐚飽滿嫩滑,鮮甜多汁,配埋濃厚既芝士🧀️就更加鮮甜
烤牛肉🐮:我就要左兩片左再配燒汁🔥,甜甜地同幾重,不過係略嫌乾左啲
甜品(好味指數:😍😍😍😍):
梳乎厘:有幾香濃既蛋味🥚,啱啱焗起既時候
脹卜卜咁充滿空氣感,口感輕盈,口感好濕潤,再乾啲就更加好
朱古力噴泉 🍫⛲️:質感醇厚夠甜,仲可以配棉花糖、蜜瓜🍈或者手指餅幾正🤤 如果再濃啲可可味更好~
🌈新鮮水果盆:裡面有西瓜🍉、哈密瓜🍈、火龍果、士多啤梨🍓、藍莓🫐、奇異果🥝、菠蘿🍍,種類好多,全部都新鮮清甜,係比較健康既選擇~
美式芝士餅 🧀️🍰:入口細緻滑溜,有微酸既芝士味🧀️
黑森林蛋糕🍫🍰:有幾濃既朱古力味🍫,口感軟熟
Tiramisu: 有幾香既咖啡味,口感軟滑
曲奇蛋糕🍪🍰:Oreo香脆同埋下面既芝士🧀️比較輕盈
🌈芒果布丁🥭🍮,口感順滑creamy,有幾多酸酸甜甜既芒果🥭粒,味道香甜自然
雜果啫喱 🍇🍮:個味道係黑加侖子味既啫喱,酸酸甜甜都幾香甜,裡面仲有雜果,包括火龍果、橙🍊、菠蘿🍍、桃🍑、奇異果🥝同藍莓🫐,口感會豐富啲
什錦慕斯:呢個應該係西洋梨🍐味,略嫌有少少藥水🧪
葡撻🥧:幾酥脆,係凍左啲
煎堆:夠香口又唔覺得油膩幾好
甜品櫃:
除左放出黎既甜品,喺甜品櫃仲有盒裝雪糕🍦、和菓子🍡同甜品杯可以攞~
甜品杯:有幾多口味既慕斯,包括朱古力🍫、抹茶🍵、茉莉🌼同焦糖,小編就比較鍾意朱古力🍫同茉莉🌼,一個濃厚香口,一個清香撲鼻~ 全部既口感都比較rich同甜啲
盒裝雪糕🍦:小編試左MÖVENPICK既雪糕🍦,食左焦糖燉蛋🥚味同埋咖啡☕️味,前者甘甜creamy,亦都有幾香既蛋味🥚,後者濃郁香醇,唔會太甜,食完都醒神啲,兩樣都好食😋
和菓子🍡:呢個係花生味🥜既,表皮透明,煙煙韌韌,甜甜地咁,有啲一粒粒既花生🥜咁幾香口
飲品:
蘋果汁🧃:味道天然清甜,唔會太甜幾好
中式老火湯🔥🥣、羅宋湯🍅🥣、維他命水、汽水🥤、奶茶🧋、咖啡☕️、檸茶檸水🍋
好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍