2023-05-09
平時行過觀塘APM嘅Cupping Room都會好奇裡究竟係點樣,今日收工決定入去一探究竟🤔原來入面有一間裝修得非常別緻嘅法國餐廳叫Bistro Le Parisien,我哋兩個人分別叫咗兩個4 Course Dinner Set,再叫多個小食同甜品。先嚟嘅係嗰南瓜湯,濃郁嘅南瓜湯上面落咗啲忌廉同加咗粟米片,自己再加小小黑胡椒,味道同口感都滿足到。頭盤我哋就叫咗煙三文魚羽衣甘藍沙律,同埋香草牛油配田螺薯蓉,劇透咗先!全餐晚飯,我最滿意就係嗰個田螺薯蓉,真係做得非常非常出色!田螺大大隻仲好香蒜蓉同牛油味,而且食得出好新鮮!通常田螺薯蓉個重點都會係喺個田螺嗰度,但絕對唔好忽略個薯蓉,同樣整得好香👍🏻而個沙律都做得好有誠意,分量亦唔似一個頭盤,坦白講,我哋食完兩個頭盤已經有啲飽。小食我哋嗌咗個特色甜薯條配柚子醬,其實即係番薯條,明顯地啲番薯條係啱啱炸起,拎上手仲要係辣手嗰隻,基本上就咁食都好甜好好味,點埋個柚子醬同啲甜味中和返,又會有一種清新嘅感覺。主食我哋揀咗蟹肉黑松露野菌意粉,同埋澳洲M5和牛牛排。先講個意粉,基本上黑松露配野菌都冇得輸㗎啦,再加上蟹肉同埋啲醬都有90分👍🏻至於個和牛牛扒
主食我哋揀咗蟹肉黑松露野菌意粉,同埋澳洲M5和牛牛排。先講個意粉,基本上黑松露配野菌都冇得輸㗎啦,再加上蟹肉同埋啲醬都有90分👍🏻至於個和牛牛扒,你淨係睇相都知道靚仔啦!M5真係M5,牛味非常濃郁,我個人推介唔點醬試一試先。
甜品我哋就揀咗心太軟,一個好嘅心太軟,當然係要裡面嘅朱古力醬一用個匙羹不落去嘅時候就流出嚟,佢做到!一啖心太軟,一啖雲呢拿雪糕,食完嗰種滿足感真係不得了!
最後飲品我哋叫咗Coconut matcha latte 同Ice chocolate ,兩杯賣相都好靚!先講個Ice chocolate,凍嘅朱古力配cream係定律嚟,而個朱古力味重得嚟唔會太甜,完全合我心意。Coconut matcha latte顏色好有層次,店員特別提醒要搞勻一齊飲,抹茶味濃得黎唔苦,仲帶有陣陣椰奶香,咖啡味唔算重,平時唔飲咖啡既朋友都可以試下😚