2012-03-18 31 瀏覽
竹源係中環區一間平價越南餐廳,下午茶餐只係廿幾蚊一份店舖有兩層,除左地下外,側邊有樓梯上另一個單位平日午飯時間好多上班一族幫襯,有可能要等位,不過,晚上食客寥寥可數之前o係網站以每張$22 o既價錢買左兩份精選晚餐 coupon,每張 coupon 可以換到精選套餐 B 餐一份,包主食、小食及飲品或甜品由於午間繁忙時間多人幫襯,今次優惠只適用於 6pm 後根據團購網站o既介紹,呢份套餐原價係$45,不過當日所見套餐已經加價到$47,即係呢餐食得更抵我地一個主食要香芧牛肉撈檬,一個要香芧牛肉湯河小食就選左香茅豬肉蝦片(4件)及越式火箭蝦(4條)至於飲品要凍西洋菜蜜及凍秘制咸檸茶香芧牛肉湯河餐廳有碟辣椒粒及青檸俾客人按自己口味放多少落碗湯河不過 BabyBamboo 支持者唔食得辣冇落o的辣椒粒,有o的浪費喔!呢碗河粉有幾多菜,又有洋蔥,仲有芽菜香芧牛肉撈檬有幾多炸蒜粒自己再倒魚露落碗撈檬,不過魚露o既酸味有o的唔夠檬粉清涼,冇綁埋一齊香茅豬肉蝦片(4件)有蝦片四片,每片上面都放左細塊豬肉,有o的香茅味呢款小食賣相一般,蝦片唔夠脆越式火箭蝦(4條)呢碟小食個名幾特別,其實即係炸網紋春卷除左
竹源係中環區一間平價越南餐廳,下午茶餐只係廿幾蚊一份

店舖有兩層,除左地下外,側邊有樓梯上另一個單位

由於午間繁忙時間多人幫襯,今次優惠只適用於 6pm 後

我地一個主食要香芧牛肉撈檬,一個要香芧牛肉湯河

小食就選左香茅豬肉蝦片(4件)及越式火箭蝦(4條)

至於飲品要凍西洋菜蜜及凍秘制咸檸茶
香芧牛肉湯河

餐廳有碟辣椒粒及青檸俾客人按自己口味放多少落碗湯河

呢碗河粉有幾多菜,又有洋蔥,仲有芽菜
香芧牛肉撈檬

有幾多炸蒜粒

自己再倒魚露落碗撈檬,不過魚露o既酸味有o的唔夠

檬粉清涼,冇綁埋一齊
香茅豬肉蝦片(4件)

有蝦片四片,每片上面都放左細塊豬肉,有o的香茅味

呢款小食賣相一般,蝦片唔夠脆
越式火箭蝦(4條)

呢碟小食個名幾特別,其實即係炸網紋春卷

除左有原隻鮮蝦,仲釀左o的豬肉

炸得香脆鬆化,蝦肉有o的爽口

見到有蝦尾,不過冇用到蝦頭部份

點上越式甜酸醬,非常惹味
我地一杯飲品要凍西洋菜蜜,另一杯要凍秘制咸檸茶

凍秘制咸檸茶係比較少見o既飲品,將檸檬皮整碎後放落杯飲品,味道幾好

雖然價錢及食物唔錯,不過店員冇乜服務態度

享用呢個團購優惠要提前兩日致電留座,不過店員表示冇需要留低客人電話姓名
,變左打電話訂位都冇乜意思

另外,當晚張餐枱仲有幾多空位剩,有足夠位置放咁多款食品飲品,不過店員趕住清理放o係枱上o既空碟,好似想客人快o的食完走人
呢餐真係抵食,$22 就食到咁豐富o既越南菜

商戶做呢次團購十分有誠意,真係做到正常套餐價錢o既低於半價,唔似好多團購優惠都係散叫咁多樣野o既價錢半價

若果大家去開中環可以試下呢間較實惠o既越式食肆,不過就唔值得專程去

我地呢晚食完越式套餐後,就行去添好運點心專門店品嚐米芝蓮一星級食肆o既點心
2012-02-01
用餐優惠