2019-12-19 229 瀏覽
今日爸爸生日,又難得佢願意離開屋企附近食飯,又落order 話想食電視人地介紹個d 日本師傅發辦chef’menu ,問完朋友就決定帶佢黎尖沙咀稻乙日本料理食啦!朋友d comments都幾,話除左野食好新鮮,侍應姐姐都好nice喎!香箱蟹 蟹子第一碟上既前菜,係去日本都無食過既香箱蟹,因為通常都係食雄性既松葉蟹,而雌性既松葉蟹就係叫香箱蟹喇。香箱蟹同松葉蟹唔同在香箱蟹係食蟹膏同蟹子架!今日呢個香箱蟹蟹膏味度超濃郁,加上成個山咁高既蟹子,每一啖都要驚嘆下🤣鮟康魚肝又係無食過既高級食材,淨係係電視見過,個外形有點似鵝肝醬,原來佢係日本人話既海中鵝肝!入口超細滑,即刻就溶化,真係鵝肝咁,雷魚一夜干大概手掌大小,上枱既時候仲係熱架!煎得好香,皮脆肉嫩,唔會有魚腥味,超級新鮮,爸爸仲想食埋我個條!如果一路食一路飲啤酒,應該都可以飲多幾杯😍西京燒鹿兒島豚肉夾沙拉醬同菜食上次係鹿兒島淨係食左豚肉shabu shabu 都無食其他煮法,估唔到今次係香港反而食到,呢度西京燒又係另一度同啤酒會好夾既菜呀!豚肉既肉質好嫩,加上個汁好惹味,又燒到有少少焦香,真係好正!九州真蠔有手掌咁大既生蠔,食一隻真係唔夠

2033 瀏覽

香箱蟹 蟹子
香箱蟹同松葉蟹唔同在香箱蟹係食蟹膏同蟹子架!

鮟康魚肝
入口超細滑,即刻就溶化,真係鵝肝咁,

雷魚一夜干
大概手掌大小,上枱既時候仲係熱架!

西京燒鹿兒島豚肉
夾沙拉醬同菜食

九州真蠔
有手掌咁大既生蠔,食一隻真係唔夠喉,不過仲有其他未想又期待既野食,都係忍下口啦!真蠔好新鮮,有濃濃既海水香味,仲超級肥美!

白子天婦羅
又係另一個我地無食過既野呀,係傳說中好補身既魚既精巢,日本食法真係將所有你未必敢食既野都包裝得好靚,仲要真係好好味,一試難忘!首先外面炸得好香脆,入面就係質感化綿既白子,兩個質地夾埋,口感好豐富,再加個汁,真係無得彈呀!

自家製魚湯烏冬
湯底煮到奶白色,無味精架!食完唔會覺得口渴,不過因為真係好鮮甜,所以連個湯底都飲哂😂

成晚既野食都好驚喜,爸爸又好滿意,下次到我生日,再黎食過😍
不過因為每一個菜都好吸引,我揀唔到最鍾意既菜式呀😂

仲有綠茶雪糕架!
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 真蠔刺身