2022-09-17
☘️前幾日趁中秋節假期,就倍母親大人去了一趟上環嘅文武廟,碰啱食晏時間,就打算響附近搵嘢食,醒起烹慢主意響中環都有branch, 之前同契女一家去過,睇返OP嘅食評,原來都已經係成年前了。咁啱我前排去咗佢另一間泰菜fushion啲嘢食都好好味,所以就決定帶媽咪再嚟呢度試吓!☘️因為冇訂位,又係假期同食晏時候,間餐廳都好full, 眼見只淨一張六人枱和一張二人位置,六人枱是已預訂的,幸運地張二人位我哋可以直接入(雖然係拼坐,但起碼唔駛等😜☘️我哋冇點a la cart ,揀咗restaurant week menu, 因為已經好多選擇同埋幾抵食,最主要係方便我呢啲有選擇困難症嘅人,以下分享吓食過嘅嘢俾大家參考: Appetiser # 🥐 日本蟹膏流心牛角包 - 流心牛角包係我嘅至愛,之前已經試過龍蝦湯味,但係呢個日本蟹膏我覺得更加好食,因為比較杰身,唔會好似龍蝦湯咁濕,個牛角包更加能夠保持乾身同crispy。而且蟹膏份量好多同好香,真係食到😋# 🥬 是日沙律 - 沙律菜好新鮮同爽脆,酸酸甜甜的沙律汁好開胃# 🦪 日本生蠔 - 好耐冇食生蠔了,但又怕中伏,所以只加咗兩隻自己食,點知竟然意想不到
Appetiser
# 🦪 日本生蠔 - 好耐冇食生蠔了,但又怕中伏,所以只加咗兩隻自己食,點知竟然意想不到地新鮮味美,爽口,只加58有兩隻,推介必點👍
Main course
# 🐖西班牙黑毛豬腩南瓜risotto- 個豬腩好脆,望落去好似好肥但入口沒有油膩感覺,配埋個甜甜哋嘅南瓜risotto, 更加平衡咗豬腩嘅油膩,可能因為健康嘅烹調方法,味道比較清淡,感覺好健康😜
# 🐟香煎大西洋鱈魚柳 - 塊魚柳大大塊啖啖肉啱哂我,因為我最怕食有骨魚😜 煎得外面香脆,味道比較濃,配埋個檸檬牛油汁好醒神
Dessert
# 🥐肉桂蘋果流心牛角包 - 本來想試爆炸糖海鹽焦糖咖啡口味,但因為咖啡材料唔夠所以改試呢個,我最喜歡肉桂所以轉左都冇問題😋
# 🍮 crème brulee - 呢個上次都有食,入口好滑同creamy, 配咖啡剛剛好
食咁多嘢埋單兩個人都只係四百幾蚊,真係value for money 👍 媽咪話原來阿妹之前都帶佢嚟食過佢個afternoon tea set 都唔錯,等我下次再過開嚟上環試吓個下午茶先😜