2021-08-15
「Le Steak Specialiste」 坐落於佐敦一條較靜嘅街道,由於餐廳設計相當低調,如果唔係刻意去搵其實都有啲唔起眼。唔好睇佢裝飾平平無咩特別咁,其實依間餐廳都充滿幾多驚喜元素。 首先入到去會發現Menu除咗扒、意粉、海鮮之外,仲會有啲幾特別嘅嘢食,例如蝦多士、鮑魚酥盒、咖哩薄餅等,集各國之大成,非常之多元化~🧡蘑菇湯(跟餐$free)蘑菇湯份量充足,加咗少少忌廉,成個口感都唔錯,飲完有啲飽肚~🧡香草燒草飼牛肉眼($159)牛扒叫咗七成熟,熟度控制得啱啱好~食落幾重牛香味,不過就根位較多,切同食嘅口感爭咗少少~薯條就炸得幾酥脆~🧡馬賽調和酒焗大蝦帶子($245)大蝦同帶子飽滿大隻~馬賽調和酒汁味道相當特別,調味充滿異國風情,個人覺得好過癮~不過依個味道相信唔係人人都啱,如果係鍾意港式口味嘅朋友仔,可能依一碟就未必咁適合,如果係鐘意特別調味嘅朋友仔應該會幾鐘意~整體黎講依間餐廳味道偏清,食完個人都幾舒服,相信都無咩點落味精~見老闆全晚一個人去招呼咁多枱其實都幾辛苦,不過睇得出佢係好用心咁去經營。 如果大家有機會路過想試下同平時不一樣嘅口味,依間餐廳都可以一試!
🧡蘑菇湯(跟餐$free)
🧡香草燒草飼牛肉眼($159)
🧡馬賽調和酒焗大蝦帶子($245)