一間以手打墨魚小食為名既老店,最近發現重新裝修,裝修變得新穎又坐得舒服,食物質素仍然保持水準,認真難得!小食拼盤 (細)小食拼盤有生煎墨魚餅、炸魚片頭和炸鮮蝦雲吞,各2件左右。既然手打墨魚,當然要食生煎墨魚餅!墨魚餅和炸魚片頭都煎得金黃色,食入口一d都唔油膩,而且好彈牙。炸鮮蝦雲吞幾有蝦鮮味,內裡發現有一大隻蝦。潮式欖菜肉卷第1次見呢款小食。以欖菜、馬蹄、豬肉等材料打成內裡既餡料,再用腐皮包住,放落油炸。欖菜肉卷炸得好脆,內裡既肉質好有咬口,完全無油膩感。手打炸紫菜墨丸 配 黑豉油王撈麵個人大推呢個手打炸紫菜墨丸,墨丸同樣打得好彈牙,入面仲有馬蹄,增加咬口感。另外亦加左墨魚頭粒,令墨丸一咬就有好香的墨魚味。至於撈麵以黑豉油王撈成,會有d豉油香,但唔會咸,撈麵好乾身。牛三寶麵牛三寶有牛筋、牛肚、牛腩,牛三寶份量都幾多,都幾嫩幾易咬開,幼麵幾滑。柑桔蜜來自新加坡既柑桔,個人覺得比一般餐廳既濃幾倍,而且加左蜜糖,好順喉,熱飲一流。咸檸七大大粒咸檸檬配七喜,好適合夏天飲,好解渴!最後見d野食幾得,就買左包炸魚皮返屋企食!佢位置就係K11隔離,但唔太起眼,所以影低門面比大家認下,價錢唔太貴,想平

小食拼盤 (細)
小食拼盤有生煎墨魚餅、炸魚片頭和炸鮮蝦雲吞,各2件左右。
既然手打墨魚,當然要食生煎墨魚餅!

炸鮮蝦雲吞幾有蝦鮮味,內裡發現有一大隻蝦。

潮式欖菜肉卷
第1次見呢款小食。
欖菜肉卷炸得好脆,內裡既肉質好有咬口,完全無油膩感。

手打炸紫菜墨丸 配 黑豉油王撈麵
另外亦加左墨魚頭粒,令墨丸一咬就有好香的墨魚味。

牛三寶麵

柑桔蜜

咸檸七
大大粒咸檸檬配七喜,好適合夏天飲,好解渴!

最後見d野食幾得,就買左包炸魚皮返屋企食!

佢位置就係K11隔離,但唔太起眼,所以影低門面比大家認下,價錢唔太貴,想平平地食一餐唔錯。
2021-07-22