2013-04-09
大肥爸爸聽朋友講,話皇后大道東有間新酒店Indigo,酒店未開而其中菜廳已經開業,就叫細佬去調查一下。有一日,XO仔放工時,見「金碧軒」真係開左燈,所以就走左入去同接待處嗰位姐姐傾左兩句。據悉,餐廳提供粵菜,午市主打飲茶,不過都可以叫餸食,歡迎訂座,佢仲比左張卡片我攞比爸爸交差添。碰巧家中舅父啱啱返香港,爸爸又想試新菜,大家就決定訂位喺「金碧軒」為舅父洗塵。「金碧軒」及其酒店位置真係好方便,地鐡,巴士,小巴,電車,的士,乜都到,反而私家車就麻煩少少,因為未有代客泊車服務,而且街市個停車場好爆,我地去嗰日成條街都塞滿哂等緊位o既私家車。餐廳分開兩層,入門口嗰層有接待處同等位處之外,原來仲有三間大房/宴會廳。搭升降機落到去底層,除左有散枱同一間大房,大家會見到右手邊有個為吸煙o既客人而設o既露台,不過此乃酒店區域,而非中菜廳範圍(Indigo酒店同「金碧軒」係唔同老闆o既)。 我地幫襯嗰晚,除左我地七個人之外,只有另外一張細枱有客,佢地走左後我地仲包埋場添。可能人客唔多,所以當晚o既服務特別好。我地一埋位,徐經理已經自動走過黎同我地打招呼,介紹不同菜式,更解答我地好多不同o既問題,如「金碧
大家其實都係抱住一個黎試食o既心態,見每道例牌菜都唔係咁大碟,最終就叫左多味不同款式o既餸菜:
黃金豆腐粒($80):此乃小肥食過咁多黃金豆腐粒做得最出色o既一家!從其賣相已經可以睇得出豆腐粒炸得好乾身,少辣o既調味粉又唔會過多,咬落更覺皮脆餡嫩,姨丈仲大讚「好有山水feel」添。請留意,大家千其唔好一口成粒食落肚,因為個山水豆腐心真係好熱。 蔥油海蜇頭($80):海蜇頭質感爽脆,味道帶甜,香口小食也。 鹵鴛鴦鴨舌($80):大懶爸爸大讚鴨舌起哂骨,不過小肥就嫌起左骨o既鴨舌少左條軟骨,冇左卜卜脆嗰部份口感,只可以講句大家口味不同。所謂鴛鴦其實係指分開兩邊上o既鴨舌一邊辣,一邊唔辣,調味汁酸酸辣辣,好醒胃。 椒鹽田雞腿($120):田雞腿熱辣辣,非常野味,送酒一流! 梅菜蒸菜心($120):用荷葉墊底及蒸籠上,賣相好有特色,不過份量就似乎吝嗇左少少。表妹話梅菜唔咸,菜心又唔老,個餸做得唔錯。 蒜泥白肉($80):豬肉片切得夠薄,粉皮又唔會黐埋哂一齊,中辣o既調味汁自動分開上,不過小肥略嫌個汁唔夠蒜香。 鳯梨咕嚕肉($140):咕嚕肉肥瘦適中,炸粉唔會太多,咬落肉質軟熟,味道唔錯。據徐經理所講,個咕嚕肉係用新鮮豬黎做,所以個效果會較非一般。
燕盞琵琶豆腐($200):原本一客六件,但經理見我地有七個人,所以就自動提出做七件比我地,感激感激!小肥印象中,琵琶豆腐應該係炸物,不過金碧軒演繹成蒸物,感覺清新同健康左,唯一一個問題係蒸出黎o既琵琶豆腐整體變得比較實,遺失左豆腐軟熟o既質感。 東坡肉($238):我地寫餸時,徐經理極力推介,所以就叫左份黎試。東坡肉雖則肥,不過的確做得好腍好入味,送飯佳選! 脆皮蔥油雞($240/半隻):餐牌中列明為 廚師推介之菜式也。菜如其名,真係好夠脆皮,同桌愛雞皮之人都極為欣賞!蔥油雞毫不肥膩,好似師傅預先去左層肥咁,加上雞肉香甜幼嫩,大家都好滿意! 苦瓜炒牛肉($160):苦瓜甘香,牛肉嫩口,爸爸話好合格。
琥珀蒜片牛柳粒($180):牛柳粒比較油,炒得唔夠乾身;雞髀菇多過牛肉,蒜片又唔多,可以話係全晚最失水準之菜式。
總結黎講,「金碧軒」地點方便,餐廳入面坐得舒服,服務一流,食物有水準。小肥唯一覺得有問題就係價錢貴左少少;雖則話每款菜式都係百幾二百蚊,但份量少,所以埋單時就覺得唔係咁抵啦!