2021-12-01
因為寫得太多負皮,做人不能太mean,而呢間泰菜又真係好食,於是掘翻係8月(即係四個月前)嘅記憶,表達下我對呢餐飯嘅驚艷與喜愛,並證明我唔是一個只會負皮的人。(成日都唔記得影相,以下都係齋噏)晚餐,我同一個女仔朋友叫咗二人套餐,一菜一主餸:泰式炒通菜,青咖喱,送兩杯嘢飲,一碟脆蝦片前菜(應該無啦,唔太記得鳥)。有個雜錦川燒(牛、羊、豬、雞,可能無其中一樣),唔肯定係跟餐送定另外叫,應該係送嘅。蝦片好食,唔係明輝蝦片,係真蝦味脆片,硬硬地嗰種脆。通菜好有鑊氣,入味,加上我鍾意食通菜,呢碟基本我食晒(因為嗰下先知,原來朋友唔鍾意食菜,覺得苦,但見佢都食咗好幾條)。未去過泰國,唔知正宗青咖喱係點,但呢兜牛肉清咖喱好大盤,見到唔同香料,最記得一舊好似迷你番茄咁嘅類茄子物體,食落怪怪的。但咖喱味好香,辣辣地,入味得來唔會太鹹、太甜。我諗最驚豔係,唔似平時食開嘅泰國餐廳咁,有d公式味,真係幾家常。
(成日都唔記得影相,以下都係齋噏)
蝦片好食,唔係明輝蝦片,係真蝦味脆片,硬硬地嗰種脆。