2024-02-25
平時食麻辣、酸菜米線就食得多,養生湯底嘅米線同養生麵今次就係第一次嚟荃灣試。今晚叫咗:1)胡椒豬肚釀魷魚筒米線$76胡椒豬肚湯唔會辣到你接受唔到,好溫和嘅,亦都有淡淡嘅豬肚湯味,而唔會搶咗魷魚筒嘅鮮味,仲有啲好健康嘅配菜,例如係黑木耳、芫荽。最特別嘅地方就係我第一次食米線會有條油炸鬼做配菜。2)手工韭菜餃米線 $56聽到手工韭菜餃個名,就知道呢度啲餃係自家製啦。粒粒韭菜餃都好飽滿,啖啖肉,韭菜同肉嘅比例各佔一半,非常好湯底我揀咗魚湯,係俾胡椒豬肚湯嗰個清淡少少,但係勝在韭菜餃屬濃味,所以整體嚟講碗米線都好食。3) 炸墨魚卷 $42 (有四條)呢四條炸墨魚卷炸到金黃色,好明顯睇到啲油係新鮮嘅油炸出嚟嘅,一啲都唔會過火,腐皮脆卜卜,點埋配嘅泰式辣醬,非常好味。4) 炸雲吞 $42 (有四隻)呢個炸雲吞夠晒特別,唔係平時麵譜食嗰啲一隻隻包好再攞去炸果種,而係成塊雲吞皮搽滿蝦膠、墨魚膠滑,然後攞去炸,成塊四方形咁上碟,外型好特別,食落都係超級脆口,呢個超級推介。呢度嘅服務員態度好好,亦都好貼心,知道我哋啲嘢食係開心share嘅,就會自動攞多對筷子俾我哋做公筷。
1)胡椒豬肚釀魷魚筒米線$76
2)手工韭菜餃米線 $56
3) 炸墨魚卷 $42 (有四條)
4) 炸雲吞 $42 (有四隻)