2023-09-15
身邊好友都知我鍾情飲泰式奶茶,亦唔抗拒間中食吓下午茶,竟然真係被我搵到可以一次過滿足我兩個願望嘅餐廳。打完風high返個泰式靚tea就最適合,難得天氣仲靚到爆,約埋同友人打卡一流。Fennel afternoon tea $498/兩位用鹹點:24小時慢煮牛舌芯多士42個月伊比利亞火腿蕃茄莎莎法包加拿大鱈場蟹腳牛油果三文治青蘋果蝦肉脆脆泰式鳳爪沙律泰式生蝦(阿根廷紅蝦).最期待嘅多士鋪上嘅牛舌芯慢煮至軟腍,配上大量甜洋蔥,.法包同三文治都出色,前者鹹香惹味,後者足料滿瀉.迷你餅乾脆片幾開胃.兩道泰式冷盤不俗,特別係鳳爪已去骨甜品:迷你芝士蛋糕(6款)錐形夾心朱古力(3款)英式提子鬆餅配忌廉、蜜糖及果醬香蕉Muffin香脆法式牛角包.6款芝士蛋糕幾用心,最欣賞黑朱古力同藍莓味.錐形朱古力好得意,好似迷你雪糕筒,外層黑朱古力脆皮仲印有流線型花紋,味道上最欣賞紅色嘅雜莓味,同朱古力最夾.鬆餅、Muffin同牛角包都係正常發揮兩杯無酒精飲品:經典泰式奶茶.免費配兩杯無酒精飲品,選擇頗多,唔止平時嘅茶或咖啡.盛載泰奶嘅容器有儀式感,另一款杯內有兩杯以泰奶製成嘅冰,融咗都不失茶味.飲落甜度比坊間低
Fennel afternoon tea $498/兩位用
鹹點:
24小時慢煮牛舌芯多士
42個月伊比利亞火腿蕃茄莎莎法包
加拿大鱈場蟹腳牛油果三文治
青蘋果蝦肉脆脆
泰式鳳爪沙律
泰式生蝦(阿根廷紅蝦)
.最期待嘅多士鋪上嘅牛舌芯慢煮至軟腍,配上大量甜洋蔥,
.法包同三文治都出色,前者鹹香惹味,後者足料滿瀉
.迷你餅乾脆片幾開胃
.兩道泰式冷盤不俗,特別係鳳爪已去骨
甜品:
迷你芝士蛋糕(6款)
錐形夾心朱古力(3款)
英式提子鬆餅配忌廉、蜜糖及果醬
香蕉Muffin
香脆法式牛角包
.6款芝士蛋糕幾用心,最欣賞黑朱古力同藍莓味
.鬆餅、Muffin同牛角包都係正常發揮
兩杯無酒精飲品:
經典泰式奶茶
.免費配兩杯無酒精飲品,選擇頗多,唔止平時嘅茶或咖啡
.飲落甜度比坊間低,茶味相比之下會明顯啲,如茶香再悠長啲更好