2020-01-07
想吃大眾化嘅日式料理, 我會想起《七福神和食亭》。無倫刺身,鍋物,串燒,拉麵都做得有水準, 價錢親民。蟹籽沙律(大) 真係畀佢嚇親, 成個盤咁大份嘅蟹子沙律。青瓜絲好乾身又爽脆做得唔錯, 蟹籽,沙律醬,蟹柳全部撈勻 超滿足。這杯『士多啤梨活乳酸』 清新開胃, 愈飲愈上癮。『蘋果汁梳打』 $26 濃郁嘅蘋果香味, 唔會太甜勁夠氣, 非常推介價錢又唔貴。『九州拉麵』, 湯底夠濃郁但唔會太鹹。 半生熟溏心蛋好滑溜, 蛋汁 流入拉麵湯底更添風味。『炸雞軟骨』 雞軟骨比較硬, 有點不像軟骨嘅部分。天氣太凍要咗一個熱嘅『蕎麥麵』, 味道唔錯,蕎麥麵冇因為熱汤浸淋。泡菜牛肉芝士燒飯 $68真係估唔到包住嘅飯 分量是那麼大。 加了芝士去炒嘅飯, 濕濕地仲好軟身, 味道帶少少泡菜嘅辣也有牛肉粒,豐富美味!角切魚生丼$88以三文魚為主, 還有三文魚子, 角切得嚟大大件,也不錯呀,壽司飯正正常常。赤貝壽司,北寄貝壽司赤貝肉厚又夠爽, 比北寄貝更鮮甜。芝麻八爪魚前菜八爪魚好大隻,又夠爽, 醬汁有點不像平時的味道。最後來一杯熱檸檬茶消消滯
想吃大眾化嘅日式料理, 我會想起《七福神和食亭》。
無倫刺身,鍋物,串燒,拉麵都做得有水準, 價錢親民。
蟹籽沙律
蟹籽沙律(大)
真係畀佢嚇親, 成個盤咁大份嘅蟹子沙律。
士多啤梨活乳酸
這杯『士多啤梨活乳酸』 清新開胃, 愈飲愈上癮。
蘋果汁梳打
『炸雞軟骨』 雞軟骨比較硬, 有點不像軟骨嘅部分。
蕎麥麵
泡菜牛肉芝士燒飯
泡菜牛肉芝士燒飯 $68
角切魚生丼
角切魚生丼$88
赤貝壽司,北寄貝壽司
赤貝肉厚又夠爽, 比北寄貝更鮮甜。
芝麻八爪魚前菜
八爪魚好大隻,又夠爽, 醬汁有點不像平時的味道。
最後來一杯熱檸檬茶消消滯