2019-05-27
【龍鳳祥餃子店】#餃子 🥟看似普通,但總有店舖可以係湯底,饀料落功夫,化腐朽為神奇,將餃子變成美食!呢間鋪頭主打餃子,梗係重點講餃子啦!🥟🥟🥟今次食洽韮菜豬肉#湯餃,湯底變相好重要,於是揀左店舖秘製既「#牛犇湯底」,(唔好讀左「牛牛牛牛」湯底,讀牛「賓」先岩,意思係牛腩) 果然名不虛傳,個湯底好重牛牛牛牛肉味,bonus仲有幾舊仔炆得好淋既牛腩係湯入面,食到最後我仲飲哂成碗湯!麻將雞絲粉皮不過不失,但係份量就少啲,明明我哋嗌左大份$40!醉雞既酒味同個雞味係完全分開!只係純粹將啲白切雞浸落醉雞,剩係食雞係食唔到啲酒味,而且醉雞湯底鹹得好緊要下,所以係冇可能唔會飲得落!一邊食既時侯見到隔離枱煎餃既賣相好吸引😍下次要黎試羊肉煎餃同京蔥牛肉餃,😈實測店舖煎餃既技巧!— #食好西 #相機食先 #香港美食
—
#食好西 #相機食先 #香港美食