2008-06-09
五月三十一日(六)今日重點慶祝節目係去佐敦紅煙窗度食dinner buffet,因為之前食過Todai Lunch 麻麻地,所以今次選擇左OR自助餐排行第一位既紅煙窗黎試,加上有OR八折cupon,抵食好多。自助餐六時半開始,太約六點七八到達,已有不小人進場~ 款式種類一定不及Todai多,但個人覺得較合口味~ 介紹一下覺得較好食物~帶子焗天使麵一個帶子殼連帶子配上天使麵白汁焗,滋味非常,帶子焗得香但仍有鮮味,天使麵彈牙,與白汁亦非常配合。真的想吃多數個,但自助餐還是先試試其他食物~ 蟹腳鮮甜,自問唔鐘意食凍盤,但仍然覺得好好食,但後來出的一批較鹹和細隻~比目魚原條蒸,之前未食過比目魚,原來佢既肉仲滑過石班,又夠晒大條多肉,正~普羅旺斯雜綿海鮮湯材料有青口、聖子等海鮮新鮮即煮,味道不錯~酥袋食落有D似食緊酥皮白湯時味道,幾得意~其他熱盤咖哩雞、葡萄牙紅豆炆豬手、法式田螺、羊扒、Pizza、蒸蛋同墨魚餅等等都好好味~日式方面魚生新鮮但師傅刀工不敢恭維,壽司方面賣相麻麻,唔係主打無試到~甜品:Movenpick甜品當然以瑞士Movepick為首,這款雪糕實在是這裡的一大賣點,尼隻雪糕仲貴
帶子焗天使麵
蟹腳
比目魚
普羅旺斯雜綿海鮮湯
材料有青口、聖子等海鮮新鮮即煮,味道不錯~
酥袋
食落有D似食緊酥皮白湯時味道,幾得意~
甜品:
Movenpick
甜品當然以瑞士Movepick為首,這款雪糕實在是這裡的一大賣點,尼隻雪糕仲貴過Haagen Daz 一細兜都要廿幾三十蚊~ 今日有四種味,朱古力、芒果熱情菓雪葩、士多啤梨及Tiramisu。當中最好食係朱古力味,朱古力雪糕內含朱古力薄片,口感和味道一流,個人認為比Haagen Daz 比利時朱古力好不小~ 其次係士多啤梨,果肉大粒,味道鮮美,正~ Tiramisu亦都唔錯,芒果熱情菓雪葩個人覺得佢過酸~
紐約芝士餅
芝士味濃郁,焗得亦不錯,惟欠酸忌廉~
朱古力噴泉
有士多啤梨、蜜瓜、棉花糖選擇。士多啤梨新鮮,配合埋質素唔差既朱古力味道不錯,但有Movepick朱古力雪糕係度,只係食左小量~
豆腐花
想不到這裡的豆腐花很滑,直逼豆品廠質素,嚴害~
火熖蛋糕
忌廉用火槍噴過後質地唔同但唔覺得好食左~ 都係花臣野~ 反宜尼件蛋糕內裡蛋糕層焗得非常出色,極之鬆軟~ 正~
其他款式有:三小杯中以圓杯益力多啫哩最好,其他兩款不行。朱古力批則過重可可味,以可可充撐濃郁~ 朱古力慕思亦不錯~
以二百幾蚊自助餐黎講尼度質素真係非常好,雖然款式一定比唔上Todai咁多,但個人黎講都好多選擇,岩食款式不小,很多味都想一吃再吃,只是肚子容量有限~
服務黎講都非常之好,Refill快,收碟等都好有效率,亦有禮貌~ 一定會再黎!