2022-06-23 52 瀏覽
餐廳綠白色的霓虹招牌、傍邊有盞從前理髮店放門口的紅白藍旋轉燈筒,加埋古銅色鐵閘,演繹出60~70年代的復古情懷。被懷舊氣氛薰陶之下,點返個佛跳牆金湯麵應下景都好喎,襯埋佢哋個特飲抹茶紅豆冰,仲唔係my飛佛!佛跳牆金湯麵> 首先讚讚個金湯真係幾鮮味清甜、湯裡面見到有多塊金華火腿絲、味道甘香唔過鹹。紅燒8頭鮑都幾原汁原味、如果再炆腍啲更好。鮑汁炆花膠有三大片、其中有片炆到又軟又腍好正。金蠔係巨型size、海水鹹鮮味係有但同時啖出些微腥。老虎蝦乾真係勁大隻、細嚼之下係有海味果種鹹香。有咁多好料加埋菜心米線,整體味道豐富兼飽肚抹茶紅豆冰 > 杯特飲勝在紅豆份量多唔會太甜,紅豆係有咬口,抹茶味可以重返些少都okay當日正正落緊傍陀大雨,坐個卡位對住落地玻璃可以望到雨中街景,但同時亦對正通道會不斷有人在面前經過,幸好距離不太近、聽住雨聲食嘢嘅感覺幾特別