2016-01-15
大角咀美食眾多 但通常都係環境比較求其但味道正既食店 例如車仔麵 粉麵 大排檔等, 雖然都有西餐廳, 但只有極少數, 金船長算係其中一間開得耐既食店, 對上一次食 係5 年前 無乜特別印象 依稀記得食物ok, 環境比較暗, 今次闊別5 年 再相約朋友黎試下佢一直知呢間西餐廳好多人 所以平日黎講我地book早少少 7pm, 所以一到就不用等 入面環境長方形 左右 放滿鋪住枱布既長枱, 牆身畫左一d 食物既插畫幾得意 同天花板都放左一個網放住一個個救生泡 . 再行入d就係水吧同廁所 環境唔大 但十分舒服。比我上一次黎 比較燈火明亮得黎又不會蓋過 西餐廳應有既浪漫氣氛dinner以set為主 一陣個湯 . 一個main set , 一個野飲我地點左兩個set, 真蔬菜湯 同忌廉湯, 湯身比較滑 但飲落不太濃 上面配以少少香草 再用側邊既蒜蓉包點落去湯 唔錯主餐點左兩個特別d既肉類, 分別係金獅魚 同豬鞍排前者 魚既肉身有咬口得黎不un, 食得出係一條脂肪比較少既魚, 魚出面脆 入面既肉鮮而不腥。 若喜歡可以點出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且係新鮮番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉
前者 魚既肉身有咬口得黎不un, 食得出係一條脂肪比較少既魚, 魚出面脆 入面既肉鮮而不腥。 若喜歡可以點出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且係新鮮番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉瓜 茄子等配菜吊味, 都係推介之選
叻外點左一杯薄荷浮冰, 係用薄荷糖漿 加7up整成, 飲落甜甜地陣有薄荷味幾得意
金船長疏乎里
蛋白打得好鬆軟又大 望落去好高好開心, 甜度適中
環境好, 店員態度好好, 食物我覺得比之前進步 值得讚賞。 希望食店繼續進步 令到識欣賞既人可以試多d好野 !