6點幾收工有啲肚餓,想食少少野,由灣仔行落銅鑼灣,都未諗到,行過依間鋪頭,俾一把嬌滴滴嘅男人聲吸引住「你好啊,好靚嘅飯餸阿」我睇一睇個餐牌,$36雙餸飯,$44有三餸,仲包埋湯;再望一望間鋪頭新新淨淨,好乾淨企理。揀咩餸好呢?揀餸同揀老婆都差唔多,揀錯就只能硬食。咁有時又可能錯有錯著,好難講。今次我就都幾蠢咁揀錯左依三個餸:魚香茄子,蕃茄炒旦,椒鹽豬扒魚香茄子喺屋企好難煮,因為你唔會捨得落咁多油咁多鹽,所以mcmug媽整極都整唔好食😂呢度啲魚香茄子夠味但唔會太咸,用嚟送飯都幾好。蕃茄炒蛋喺屋企好易煮,但係如果有返過大陸都知道,大陸嘅蕃茄炒蛋同香港完全唔同,當然佢哋都係落好多油好多鹽。但幾可惜依個蕃茄炒蛋唔係我想象中嘅味道,啲汁有啲似咕嚕肉嘅汁,普普通通,唔係大陸式嘅「西紅柿炒蛋」椒鹽豬扒係屋企唔會煮。講到尾又係嘥油。佢今次比嘅豬扒份量唔太多,食落唔會太咸,醃得幾好,重口味得黎唔係得個死咸。其實好多大排檔都做到好鬼難食(愛民生都係幾麻麻地),呢度三餸飯黎講算合格。佢碗湯都幾淡下,但熱辣辣,我幾時都講飲湯最緊要熱,唔熱嘅湯,就算味道幾好都嘥氣。臨走嘅時候見到老細嘅老婆帶住兩個女返嚟,兩個女

揀咩餸好呢?

臨走嘅時候見到老細嘅老婆帶住兩個女返嚟,兩個女好得意。呢一間新開嘅家庭式小店,賣啲嘢咁平,味道又正正常常,仲要位置灣仔呢一條大街,希望佢做得住,加油!

Mcmug綜合評分:5/10 揀錯左,咪下次再揀過囉,最緊要係你仲有得揀。家庭式經營,性價比極高+1分,6/10