2023-08-05 527 瀏覽
呢個星期出咗兩次灣仔,兩日都順便食埋個早餐,一日食豆漿加炒麵,承惠$23;另一日叫咗碗艇仔豬紅粥(相片係兩張,一張係嚟到時拍,另一張係我撈底將材料翻上嚟拍),承惠$26。記得上次食嘅炸兩質素一般,最大問題係凍,油炸鬼唔夠脆,但我認識有人唔喜歡食脆炸兩,而係喜歡食腍身嘅炸兩,不過我相信呢類人係少數。呢次叫嘅炒麵,$15,絕對有驚喜,煙煙韌韌,即国內或台灣人所講嘅Q彈,好好食。咁當然,同我食過最好食嘅豉油王炒麵仲有距離(我食過最好食嘅係起溫哥華嘅唐人區酒樓,而且已經廿幾年前嘅事,間酒樓起唔起度都未知,我亦唔記得個酒樓名,想去到食返都難),但絕對係水準之上。豆漿,夠凍🥶,雖然無驚喜,但水準絕對合格,$8一杯,仲起條咁旺嘅軒尼斯道,唔會畀杯稀水你,起咁熱嘅天氣,絕對係超正👍。豬紅艇仔粥有碎牛、豬皮、水魷、豬紅、炸花生及蔥花,味道一般,無咩驚喜。廿零蚊個早餐,今時今日,仲要係市區旺地堂食,絕對係抵,如果畀你揀,你又會點揀?
炒麵配豆漿
紅艇