2010-02-11
10-2-2010又到上環食平 lunch, 今次無乜頭緒下入了呢間茶記食個簡餐. 胃口不大, 唔食炒粉麵飯了, 只叫了五香肉丁 + 鮑片出前一丁 (「雙併」丁麵餐 $24), 加杯凍奶茶 (加 $2).先嚟奶茶, 色水較「奶」, 飲落甜度剛好, 奶味多過茶味, 其實都 ok 的, 不過可能茶水阿哥/阿紅沖得太急, 呢杯「凍奶茶」明明落了好多冰, 都可以唔夠凍, 真係 而雙併出前一丁, 就絕對算得上我食過最難食的出前一丁!- 首先, 左邊面頭係有一 pat pat 「黑孟孟」又未溶的 MSG 粉; 右邊則係一 pat pat 紅色, 來自罐頭的辣醬, 及大量紅 bok bok, 在水面「蕩漾」的辣油, 賣相已樣衰得嚇人一跳 - 鮑片有「4 塊半」(凶兆?) , 咬落係好韌, 味道帶點「酸叔」, 難吃. 點解連來貨都可以咁難吃? R 晒頭!- 五香肉丁味道就叫正正常常, 不過又唔明點解肥膏比瘦肉多咁多...- 出前一丁淥得剛好, 其實幾爽口麵質不錯的, 不過湯內的紅油多得過分, 食落初則極級油膩, 繼而辣到飛街 , 成個食嘅 process 絕對可以用「捱」字形容. 講真,
而雙併出前一丁, 就絕對算得上我食過最難食的出前一丁!
- 出前一丁淥得剛好, 其實幾爽口麵質不錯的, 不過湯內的紅油多得過分, 食落初則極級油膩, 繼而辣到飛街 , 成個食嘅 process 絕對可以用「捱」字形容. 講真, 去得茶記食得五香肉丁公仔麵, 都預咗會辣, 又預咗會較油膩, 但使唔使將效果放大 10 倍俾我睇呀? 仲要做得咁求其 味道及服務一欄, 真係有咁低分俾咁低分.
丟低 $26 離開, 幾乎乜星星月亮太陽都出晒嚟 , 今鑊真 PK!