好耐無去過旅行喇!之前喺社交平台見啲朋友去錦田當去咗旅行,我呢個元朗人住咁近反而無去過錦田玩。今日終於有機會去偽旅行,揀咗間裝修非常有特色嘅日式Cafe!我同朋友好彩都算早到,有得坐榻榻米特式位😁 係門面係見唔到架!就咁睇menu,食物以輕食、吐司為主。我地叫左Open Toast 和牛吐司($124)、黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)、Dutch Baby Pancake - 檸檬蛋黃醬($78)飲品就叫咗一杯Dirty($48)同熱既馬嬲揻鐵觀音($68)餐廳職員仲好貼心咁幫我哋將甜品pancake後上😉🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)首先上菜係凍食既沾醬吐司本身就咁睇樣,差啲唔知係自己點既,仲傻傻地以為有餐包😂吐司係一口bite size,屬於硬身偏餅乾口感既麵包,反而係個Dip一食落口就知係黑松露蟹肉!沾醬有好香嘅黑松露味,仲有滿滿嘅蟹肉,食落口啖啖肉,食晒所有吐司後仲有醬淨,我地都用匙羹筆埋啲醬黎食,個醬比佢100分🐮Open Toast 和牛吐司($124)吐司份量正常,個洋蔥汁配火箭菜好夾,亦襯到個和牛。和牛煮得相當好,中間既肉仲係粉紅色,重牛味。成個吐司好出色,都知自

就咁睇menu,食物以輕食、吐司為主。

餐廳職員仲好貼心咁幫我哋將甜品pancake後上😉

🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)
首先上菜係凍食既沾醬吐司
本身就咁睇樣,差啲唔知係自己點既,仲傻傻地以為有餐包😂

🐮Open Toast 和牛吐司($124)
吐司份量正常,個洋蔥汁配火箭菜好夾,亦襯到個和牛。
和牛煮得相當好,中間既肉仲係粉紅色,重牛味。成個吐司好出色,都知自己只係俾得百幾蚊,但如果有多幾塊牛就好喇🤪
和牛吐司

🍋 Dutch Baby Pancake - 檸檬蛋黃醬($78)
咁多款pancake,我哋覺得檸檬蛋黃醬係出邊比較難見,所以揀嚟一試。
職員幫我哋後上,係因為pancake係熱嘅,配上雪糕,如果一早上咗菜雪糕就會溶晒。
甜品甜得來有少少酸味,好開胃。兩個女仔食左上面既吐司其實已有啲飽肚,如果甜品仲要係又甜又麵粉就有機會會食濟,反而佢酸酸甜甜咁樣,成為今餐一個好好既Ending👍🏻
檸檬蛋黃醬Baby pancake

☕️Dirty($48)
我朋友叫咗杯Dirty,佢係咖啡控,就略嫌奶多咗啲,唔夠佢提神。但我唔好咖啡,是飲咗一啖,反而鍾意佢奶味重。

🐒馬嬲揻鐵觀音($68)
呢套茶具好有誠意。佢安排咗一壺熱水、一個裝有茶葉嘅茶壺、一杯用嚟裝茶嘅量杯同一個茶杯。
第一眼望落去,心諗使唔使咁多杯咁有儀式感呀?
飲落先明白個用心。
首先裝熱水個胡係比較保溫嘅,咁啲熱水先keep到係熱嘅。
而如果只有一個茶壺,啲茶就有機會浸泡太耐,變得太濃。而家多咗量杯,就可以將泡好嘅茶先倒落量杯,要飲就再倒落杯仔。
而如果用一個大啲嘅茶壺,一次過泡太多茶,啲水又會好快凍咗。
所以咁樣一套四件茶具配置係啱啱好。
而杯茶好清香,反覆沖泡幾次後都仲有味。絕對值返個價錢。

而餐廳有一個和式後院俾大家打卡用。我哋好彩早到先可以坐喺望到後院嘅榻榻米位置,坐喺嗰度食飯真係好似去咗外國旅行咁。

到我哋食完出去,已經見到餐廳full晒。如果又想打到卡、又想食好西,真係要早啲到啊!
2022-04-06
和牛吐司