2024-03-23
唔知由幾時開始去旅行見到一間名為「Mister Donut」嘅舖頭都會買佢哋嘅波提嚟食,不論去到台灣、泰國、日本亦都係一樣。早兩日喺社交平台見到原來觀塘亦都有一間可以食到波提嘅小店叫做「Donut Demo」即刻提起我嘅興趣,於是今個星期六我就同我女朋友去到呢間Donut Demo試一試佢嘅波提,睇下究竟能唔能夠令我重拾回憶嘅味道。一上到去見到佢成間鋪都冇人,而櫥櫃裏面亦一個冬甩或者波提都見唔到,我心諗:唔係咁黑仔啩😮💨之後個店員走出嚟先話,原來佢哋嘅冬甩係即叫即做,咁我當堂都冇咁驚,不過呢個時候心裏面又諗起另一個問題:即叫即做咁咪有排等?但係店員就拍心口同我講10分鐘內一定有!於是我就叫咗一個開心果味波提同埋一個限定嘅桂花烏龍味😋喺等食嘅期間我參觀舖頭,發覺呢間舖頭嘅裝修配合咗時興Y2K嘅味道,好似返返去以前咁,有一部好舊式嘅電視機,店內亦都播放住黑膠唱片,非常之有味道!等咗5分鐘之後店員就將我哋所叫嘅冬甩送到,果然佢冇呃我😂一咬落去,我覺得波提嘅質感同之前喺Mister Donut嘅時候有啲唔同佢係有啲外脆內軟嘅感覺,而且非常鬆軟,佢個開心果醬唔係太濃,但係可以食到陣陣嘅開心果香
一咬落去,我覺得波提嘅質感同之前喺Mister Donut嘅時候有啲唔同佢係有啲外脆內軟嘅感覺,而且非常鬆軟,佢個開心果醬唔係太濃,但係可以食到陣陣嘅開心果香,桂花烏龍老實講我食唔出有烏龍味,可能係因為嗰個桂花味太搶,一食落去已經係成浸桂花味,我女朋友唔好桂花,所以佢淨係咬咗一啖,我就覺得不過不失。
總括嚟講佢嘅波提唔係太甜,適合啲想食甜品,但係又驚肥嘅人士,而個定價亦都唔算話太貴$38一個有咁嘅質素,我已經收貨🥰但係觀塘呢個位置實在太隔涉,如果有機會再經過觀塘我都會考慮吓嘅😈