2015-04-18 832 瀏覽
當紅的深夜食堂,來自日本電視及漫畫,每話都介紹不同又特別的食物,小妹其實無點睇過套漫畫,但就印象深刻當中的貓飯,貓飯其實係將味增湯,菜餚剩湯,或只用醬油拌柴魚片,放在白飯上便成。快速又便宜,係一道簡單既料理,唔知味道如何呢? (不過由於胃容量有限,最終都無食到貓飯)剛好得知銅鑼灣也有一間名叫深宵食堂的串燒店,裡頭竟然都有貓飯食,還有些食物都係跟住漫畫裡頭去製作,感覺滿特別的。餐廳位於百樂中心的六樓,門面已覺得很有日本風的感覺,而客人到步後需按門鐘,店方開門才能進入。.餐廳座位唔多,唔會好迫狹,簡約的裝潢還滿舒適的,更設有LCD電視呢。店員都著上日本風的製服,綁上頭巾,感覺很有活力呢。.坐下後看看餐牌,食物款式唔少,但說真的某些食物的價錢稍高了點。.煙肉荔枝卷燒香過的煙肉卷著荔枝肉,食落清甜爽口,平衡了煙肉的油膩感。.吉列廣島蠔 (4隻)外層炸粉很薄和香脆,又不會很油,裡頭仍嚐到蠔的味道,不會炸至沒有蠔味,不錯。.芝麻雞翼 (3隻)雞翼外皮炸至金黃色超脆身,咬落脆卜卜,雞肉多汁嫩滑,小妹覺得好好味。.汁燒白鱔白鱔燒至外帶微脆,魚肉幼嫩多汁,啖啖肉,掃上燒汁後食落更加惹味! 讚!.黑豚露筍
煙肉荔枝卷
燒香過的煙肉卷著荔枝肉,食落清甜爽口,平衡了煙肉的油膩感。
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔 (4隻)
芝麻雞翼
芝麻雞翼 (3隻)
黑豚露筍卷
每件都包住兩條露筍,咬落爽口又清甜,外層包住的黑豚肉肉質幼嫩,愈嚼愈嚐到那股脂肪香,整個卷都唔覺油膩,惹味又美味。
一口牛
一口牛 (2串)
很特別的用鋁籤串著的牛肉粒,直立式插在一件厚切的薯仔上,這樣的出場方式頗特別的。

牛肉粒食落牛味一般,質感都略為腍了點,小妹都係鍾意爽口有嚼勁的。
雞泡魚乾
魚乾燒得唔乾頗香口,咬落煙煙韌韌,食落都幾惹味,點埋沙律醬令人食唔停口。
芝士年糕
芝士年糕
年糕燒至外脆內軟,內裡係滿滿既流心芝士,芝味濃郁,記住襯熱食,芝迷必食啊。
汁燒帆立貝
汁燒帆立貝
一串三件帆立貝感覺頗抵食,燒至外邊微脆,食落仍然juicy,唔錯。
蜜燒八爪魚 (紅腸) 芝士蝦球 (6粒)
蜜燒八爪魚 (紅腸) 芝士蝦球 (6粒)
店子沿用了深夜食堂的做法,用上脆皮腸再把它切幾刀後再掃上些蜜糖汁就變成可愛的八爪魚啦,味道梗係無得輸。芝士蝦球,咬落彈牙,就是味道較普通。
芝士蟹肉玉子燒
一大件的玉子燒,上面用蕃茄汁寫上深宵兩字,很有招牌菜的感覺。雞蛋食落很嫩滑,仍帶有蛋汁,內裡夾住濃稠的半溶芝士,很美味又邪惡,感覺如沒有吱上蕃茄汁會更美味。(小妹一路食一路撇開了蕃茄汁)
蒜蓉大虎蝦
7吋蒜蓉大虎蝦
大虎蝦上桌時已開邊,很方便食用,經燒香後再在蝦肉上放了些蒜蓉粒,食落有陣陣惹味的蒜香味,蝦肉食落也不會很柴,仍帶著爽口有嚼勁的肉質,就是價錢稍貴。
吉列廣島蠔
芝麻雞翼