2023-02-11 143 瀏覽
看到社交網站主打煙燻慢煮及燒烤美食的 Smokehouse Bar & Grill就已經想去。今晚一班朋友去食,可以食多啲就最好。未食之前已經有好多打卡位,首先係d cocktail ,我叫左兩杯,朋友的old fashion 係最好飲。法國魚子醬煙三文魚迷你筒 $288 / 6pcs,呢個開頭睇價錢奇怪朋友點解叫,原來感覺唔錯,真係好食,魚子醬濃度一流。特式煙燻豬腩生菜沙律都幾正,個醋幾特別,而且我鍾意個豬腩,已經食到佢嘅煙燻香,試到個水平。呢個係美國知名廚師Jay McCarthy 的名作,Bourbon Cured Flank Carpaccio,我相信香港無乜地方有呢個。肉類盛宴上枱已經嚇親,價錢仲有驚喜 $498可以有咁有水準做得咁好嘅肉類,全部都係用左好多個小時準備,Jay話個牛肉係準備咗十小時,雞同腸都係八小時以上,講真,淨係心機都好緊要,絕對值得去支持。雪松木板烤三文魚 ,雪松木嘅香令三文魚有種好特別嘅味道,同平時加檸檬又或者其他味道都有點不同,而且好大件。大蝦香料燴飯,我唔知用上乜嘢香料,個味係好出色,而且個大蝦係爽口到一個點,雖然頭先食到好飽,但我都係清哂個飯。三個

三個甜品都幾好打卡,煙燻拖肥香蕉 $75又係出哂煙,影相好睇又好食。不過最好食係紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕 ,個雪糕應該係hand made ,滑到入口有種溫馨感覺。

最後再點了胡桃朱古力曲奇,應該係人人愛的種類,不過最愛都係紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕。